Северна Корея изстреля най-мощното досега своя междуконтинентална ракета, чиято траектория

...
Северна Корея изстреля най-мощното досега своя междуконтинентална ракета, чиято траектория
Коментари Харесай

Пхенян изстреля ракета, заплашваща САЩ, Вашингтон не е впечатлен

Северна Корея изстреля най-мощното до момента своя междуконтинентална ракета, чиято траектория демонстрира, че би могла да доближи територията на Съединени американски щати. Комунистическата страна е изстреляла тази година 88 балистични и други ракети, а последната от тях може да измине над 15 000 км, което слага Съединени американски щати в нейния обхват, съгласно японското министерство на защитата, оповестява ABC News.

Министерствата на защитата на Съединени американски щати и Южна Корея проучват данните. Ракетата е прелетяла към 1 000 км, само че се е издигнала на височина над 6 600 км, падайки най-после на към 200 км от японския остров Хокайдо, в изключителната икономическа зона на Япония. Летяла е общо 69 минути.

Командирът на 35-о въздушно крило в авиобазата Мисава в Северна Япония е наредил всички в базата да се скрият за 23 минути след изстрелването.

Президентът Байдън е осведомен за обстановката и ще продължи диалозите със съдружниците по отношение на развиването й, гласи прессъобщение от Белия дом.

От там обявиха, че изстреляната от Северна Корея ракета с огромен обхват, за която се счита, че има капацитет да пресече Тихия океан, не е заплашвала Съединените щати.

“Колкото и да е тревожно това изстрелване, ние не го считаме за опасност за родината ”, съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

В петък Съединени американски щати обявиха, че “решително осъждат тестването на балистична ракета с огромен обхват ” от Северна Корея.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР