Северна Корея е една от държавите, за които се знае

...
Северна Корея е една от държавите, за които се знае
Коментари Харесай

4 интересни факта за икономиката на Северна Корея, които сигурно не знаете

Северна Корея е една от страните, за които се знае минимум в света. На територията на азиатската страна живеят 25 милиона души като тя над 70 години към този момент е ръководена от династията Ким. Икономиката й е измежду най-затворените в света, като търговски сътрудник номер 1 за нея е прилежащ Китай.

Въпреки неналичието на доста информация, може да разпознаваем няколко забавни обстоятелството за севернокорейската стопанска система. Ето и част от тях:

Никой не знае какъв брой тъкмо е огромна тя

Правителството на азиатската страна не разгласява публични стопански данни от 60-те години на предишния век. За растежа в страната могат да бъдат открити данни в годишния доклад на Централната банка на Южна Корея. Според данните за 2018 година брутния вътрешен артикул (БВП) на страната е повишен с 4,6% или с най-бързия си ритъм от 1999 година насам.

Таксиджия - това е една от най-желаните специалности в Северна Корея

През предходната година от основаното в Южна Корея издание Daily NK описаха в собствен репортаж, че една от най-желаните специалности в страната е тази на таксиметровите водачи. Според информацията тогава тези услуги са все по-търсени. Услугите се употребяват единствено от заможните хора в страната, като самите таксиметрови компании наемат хора, които да им търсят клиенти. И им заплащат по 50 $ дневно.

Страната разполага с запаси, изчислявани на $6 трилиона

Преди време анализаторът от Credit Suisse показа калкулации, съгласно които в случай че Пхенян реформира стопанската система си, тя може да нарасне до 100 милиарда $ през идващото десетилетие. За постигането на това, съгласно него, би помогнало голямото количество на неизползвани находища от естествени запаси в страната.

" Държавното южнокорейско сдружение с активност в минната промишленост пресмята, че северната им съседка има огромни ресурси на въглища, желязна руда, цинк, олово, мед и редки метали, чиято обща стойност може да надвиши 6 трилиона $ ", изясни тогава специалистът.

Засега обаче услугите имат максимален принос към Брутният вътрешен продукт

За севернокорейската стопанска система от огромно значение са земеделието, военната индустрия и минната промишленост. Те са с дял от надлежно 21,7%, 13,7% и 12,6% към Брутният вътрешен продукт. На първо място в това отношение обаче е секторът на услугите с дял от 31,1%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР