Северна Индия продължава да се бори с екстремно високите нива

...
Северна Индия продължава да се бори с екстремно високите нива
Коментари Харесай

Защо Индия изпревари Китай по замърсяване на въздуха?

Северна Индия продължава да се бори с рисково високите равнища на замърсяване, и това слага още веднъж въпроса за качеството на въздуха в Азия. Пекин от дълго време е прочут със своя смог - само че статистиката демонстрира, че жителите на Индия, Пакистан и Бангладеш дишат надалеч по-лош въздух, написа BBC.
Кои са най-замърсените градове в Азия?
Според информация на Greenpeace и IQ AirVisual, швейцарска група, която събира данни за качеството на въздуха в целия свят, от 30-те града с високи индикатори на замърсяване, 22 се намират в Индия. Останалите 8 града са в Пакистан, Бангладеш и Китай. Пекин се подрежда едвам на 122 позиция в тези проучвания.

The pollution in India`s capital New Delhi has reached an apocalyptic level, and two Indian ministers suggested ways to cope with it: eat carrots and listen to music pic.twitter.com/8Y9nzrZBVj
— TRT World (@trtworld) November 4, 2019
През 2018г. съгласно отчет за качеството на въздуха в света в първата 13-тица се подреждат градовете Делхи, Дака, Кабул, Манама, Катманду, Пекин, Абу Даби, Джакарта, Ханой и Исламабад. Като цяло предходната година Бангладеш е страната с най-лош въздух, следван от Пакистан и Индия.
Класациите се базират на междинното замърсяване и изследват качеството на въздуха на годишна база. На статистиката обаче не може да се разчита на 100% по две аргументи: станциите не са развномерно ситуирани в страните и няма сигурност за коректността и прозрачността на получените данни. Въпреки това данните сигурно демонстрират налагаща се наклонност.

WATCH: A car rationing system has been imposed in New Delhi in a desperate effort to reduce air pollution in India`s capital amid a public health emergency; on Sunday, the city`s Air Quality Index levels crossed 999 -- too high to be accurately recorded https://t.co/8JpYjsePSk pic.twitter.com/0yi6BiqH4b
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) November 4, 2019
И въпреки всичко, за какво замърсяването на въздуха в Индия е по-високо от това в Китай?
Замърсяването в градските региони нормално е композиция от разнообразни фактори: най-много трафик, електроцентрали, изгарянето на изкопаеми горива, и развити тежки промишлености.
Това, което отличава Китай от Индия, е, че в последната към момента фермерите изгарят доста стърнища при обработването наземята си в селскостопанските региони. Обикновено през есента, равнището на замърсяване на въздуха се усилва.

#KolkataAirEmergency
Air Pollution levels in Kolkata are as bad as that of Delhi in last few days. Air Pollution is not a Delhi crisis it is a #NationalAirCrisis #PublicHealthEmergency@GauravGogoiAsm @LetMeBreathe_In @MRTB_India @CareForAirIndia @airqualityindia @cleanairasia pic.twitter.com/bmlpRjRbjQ
— AJAY MITTAL (@ajaymittal033) November 6, 2019
Не можете да подценявате изгарянето при обработката на земя като фактор за замърсяването, макар че постоянно се акцентира по-голямото влиняние на колите и тежката индустрия, акцентира доцент Томас Смит от Училището по стопанска система в Лондон пред BBC.
Горенето на боклуци при селскостопанското произвеждане е проблем с който Китай се оправи като забрани процеса и по този начин съумя да спре този тип замърсяване, изяснява той.
Заради гъстия смог преди дни Върховният съд на Идния разпореди да спре паленето на стърнищата към Делхи, само че настъпващата зима утежнява ситуацията. Въздухът през този сезон застоява и държи замърсителите над града, споделя доцентът.
Чрез НАСА можем да проследим концентрацията на пожари и топлинни аномалии през последните дни и седмици. Районът северозападно от Делхи демонстрира мощно необикновена централизация на огнища, акцентира Смит.
Разликата сред двете страни, съгласно откривателя, е в това, че Индия работи, следвайки събитията, до момента в който реакцията на Китай е превантивна.

HEAT PODCAST: Delhi’s Chief Minister likened the toxic #DelhiAirEmergency to a ‘gas chamber.’ But can anything be done?

Behavioral scientistclimate expert Dr Sweta Chakraborty @SWETAC joins @nathanking to explore India’s ongoing pollution crisis. https://t.co/asdan6L1AY
— CGTN America (@cgtnamerica) November 6, 2019
Какво може да аргументи нечистият въздух?
Нивата на замърсяване се категоризират посредством премерване на равнищата на рискови частици във въздуха. След това резултатът се класифицира в канара от положително до рисково.
" Ефектът от замърсяването е друг за всеки човек ", изяснява доктор Кристин Коуи от Университета на Нов Южен Уелс. " Някои хора се оплакват от раздразнение на очите, гърлото, поява на хрипове и обостряне на признаци на астма. Кашлицата сигурно е също доста постоянно срещан признак - даже при хора, които не страдат от астма. Засегнати са най-вече доста младите и възрастните хора, както и хората с към този момент съществуващи респираторни болести като или със сърдечни проблеми. ", акцентира тя.
Според Коуи даже късото излагане на въздух с неприятно индикатори на замърсяване може да провокира офанзива на астма или да усили риска от инсулт.

VIDEO: Protestors gather in India`s capital to demonstrate for action against pollution as New Delhi is enveloped in heavy, toxic smog -- the worst levels in recent years -- with flights diverted or delayed as politicians blame each other for failing to tackle the crisis pic.twitter.com/o2ZdiKsDVI
— AFP news agency (@AFP) November 4, 2019
Колкото по-дълго вдишваме, толкоз по-големи са рисковете, а методите да се защитим са малко.
Съветът е да останете на закрито, да намалите физическите извършения и да носите маска. За жал в небогати страни като Индия тези препоръки не работят. 
" Това е отровен въздух ", споделя Дейвид Тейлър, професор по промени в околната среда в Националния университет в Сингапур. " Много постоянно е неловко да се предпазите, изключително в случай че се постанова да работите на открито и в случай че се постанова да вършите работа, която изисква по-тежък физически труд. "

HEALTH EMERGENCY: Authorities in New Dehli, India, have ordered schools to close and have turned to rationing car-use in an attempt to reduce air pollution, which reached its worst level this year over the weekend. https://t.co/sPHrhi7V61 pic.twitter.com/cUAJwqIzyJ
— World News Tonight (@ABCWorldNews) November 4, 2019
Историята учи
Днес равнищата на замърсяване в Европа, Австралия и Съединени американски щати са доста по-ниски от рисковите индикатори на Индия, изключително в последните дни, написа BBC. Всъщност огромна част от познанията за замърсяването и качеството на въздуха актуалната просвета придобива след 1952г. Тогава Лондон бил затрупан с наричания " Голям смог " - пълен отровен пласт замърсяване, което не се вдигнало от града с дни. Основен извършител за смога се оказали електроцентралите по течението на Темза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР