Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин помилва бившия президент

...
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин помилва бившия президент
Коментари Харесай

Reuters: В Южна Корея помилваха бившия президент, осъдена за корупция

Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин помилва някогашния президент Парк Кън-хе, която беше в пандиза, откакто беше наказана за корупция, заяви Министерството на правораздаването на азиатската страна на фона на напрегнатата кандидат-президентска конкуренция, предава Reuters .

69-годишната Парк стана първият демократично определен водач на Южна Корея, отхвърлен от служба, когато Конституционният съд удостовери гласуването в Народното събрание през 2017 година за импийчмънт поради скандал, който вкара в пандиза главите на два конгломерата, в това число Samsung.

Тя беше свалена, откакто бе приета за отговорна в скрито съглашение с другар, с цел да получи десетки милиарди вонове (1 млрд вона = 1 456 000 лв) от огромни конгломерати, най-много за финансиране на фамилията на приятеля си и фондации с нестопанска цел.

През януари висшият съд на Южна Корея удостовери присъдата от 20 години затвор за Парк по обвиняванията в корупция.

Адвокатът на Парк Ю Йонг Ха сподели, че Парк се е извинила за това, че е предизвикала безпокойствие на обществеността и благодари на Мун за това, че е взел мъчно решение.

От офиса на Мун споделиха, че помилването на Парк има за цел „ превъзмогване на злополучната предходна история, поощряване на единството на хората, които да си подадат ръце в бъдещето “.

„ Надявам се, че това ще даде опция да се преодолеят разликите в мислите, плюсовете и минусите и ще отвори нова епоха на интеграция и единение “, цитира думите му представителят му.

Мун преди този момент даде обещание да не помилва наказаните за корупция. Но доста последователи и политици от консервативната съществена опозиционна партия „ Силата на народа “ приканиха за опрощение на Парк преди президентските избори през март, базирайки се на утежняване на здравето й и задълбочаването на политическите несъгласия.

Опозиционните депутати обявиха, че Парк е имала здравословни проблеми, до момента в който е в пандиза, в това число интервенция на рамото.

Лишаването от независимост на Парк се трансформира в политически парещ картоф, който раздели страната, като консерваторите организираха ежеседмични манифестации в центъра на Сеул, настоявайки за освобождението й и критикувайки Мун, до момента в който не се появи пандемията от COVID-19.

Проучване на Gallup Korea през ноември сподели, че 48% от респондентите са срещу помилването на Парк, само че броят им е понижен от към 60% при започване на тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР