Серия от смъртни случаи на косатки в морския парк Маринланд

...
Серия от смъртни случаи на косатки в морския парк Маринланд
Коментари Харесай

Серия от смъртни случаи на косатки провокира дебат за бъдещето на тези бозайници във Франция

Серия от смъртни случаи на косатки в морския парк " Маринланд " в Антиб, Франция, предизвика спор за бъдещето на тези бозайници, заяви Българска телеграфна агенция. След неочакваната гибел на 12-годишната Моана през октомври 2023 година, в този момент умря Инук, на 25 години.

Това е ужасна вест за всички, които се грижат за животните, както и за целия екип на парка, където Инук се роди преди четвърт век, разгласи управата на парка в изказване. 

Спектаклите с косатки, които са дългогодишна атракция в парка, бяха анулирани. В Антиб са останали единствено две косатки - Вики на 22 година, сестра на Инук и майка на Моана, и Кейжо на 10 година, наследник на Вики. Всички тези косатки са били родени в парка " Маринланд ". 

За определяне на повода за гибелта е нужна аутопсия. След като умря Моана, серия проучвания са довели до умозаключение през февруари, съгласно което косатката е умряла от бактериална зараза на кръвта, което се случва и в естествени условия. 

Косатките живеят десетки години. Отглеждани от индивида, някои от тях доближават до 50. 

През септември френското правораздаване изиска експертиза за изискванията на живот в атракционния морски парк в Антиб и по-специално за здравето на Инук и Моана. Организацията за отбрана на животните " Уан войс " дефинира изискванията като неприятни. Според еколозите стереотипното всекидневие с подготовки касае всички косатки, Моана е имала лезии по кожата, а зъбите на Инук са били извънредно износени. 

От 2019 година сигнализираме за здравето на Инук, разгласи организацията в обществените мрежи. 

Според " Маринланд " през ноември предходната година специалисти, избрани от френското министерство на екологичния преход и на териториалната кохезия, са подчертали професионализма на екипа и съответната инфраструктура на парка, храната, грижите, в това число ветеринарните, за бозайниците, както и качеството на водата в басейна. 

Косатките са в центъра на екологичен спор от приемането на закон през 2021 година, предусещащ възбрана на шоупрограми с косатки във Франция от декември 2026 година и ограничителен опциите за развъждането им. 

" Уан войс " упорства косатките, които в никакъв случай не са живели измежду дивата природа, да бъдат настанени в резерват, вместо да бъдат изпратени в друга страна, където да продължат участията си в спектакли, отбелязва Агенция Франс Прес. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР