Серия от разкрития за Селафийлд, често смятан за най-опасния ядрен

...
Серия от разкрития за Селафийлд, често смятан за най-опасния ядрен
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО: Служители прикривали с години теч на най-опасния ядрен обект в Европа

Серия от разкрития за Селафийлд, постоянно считан за най-опасния нуклеарен обект в Европа, разкри по какъв начин продължаващите течове на радиоактивни боклуци и проникването в онлайн системите на уеб страницата от непознати кибергрупи са били прикривани от публични лица в продължение на години.

Едногодишно следствие на Guardian, озаглавено „ Ядрени приключвания “, откри, че уеб сайтът Sellafield, ситуиран на брега на Камбрия в Обединеното кралство, е бил хакван неведнъж от групи с близки връзки с Русия и Китай. Въздействието на хакерските атаки, първата от които беше засечена още през 2015 година, е „ поредно прикривано от старши чиновници “. Доклад, оповестен през 2012 година, също предизвестява, че има „ сериозни пропуски в сигурността “ на уеб страницата.

„ Sleeper malware “, който разказва програмен продукт, който се крие във фона на компютърните системи и постоянно се употребява за шпиониране или офанзива на системи, е вграден в онлайн мрежите на Sellafield от съвсем десетилетие.

Сега не е известно дали злонамереният програмен продукт е бил отстранен, сподели Guardian, само че наличието му толкоз дълго може да значи, че информация и данни за най-чувствителните действия на уеб страницата са били върнати назад на непознати страни. Sellafield се употребява най-вече като място за нуклеарни боклуци и извеждане от употреба. Той реалокира радиоактивни боклуци от езера за предпазване и силози, съхранява отработено нуклеарно гориво от електроцентрали в Обединеното кралство и обезпечава предпазване на „ специфични нуклеарни материали “.

Sellafield има най-големите в света ресурси от плутоний, мощно реактивен метал, употребен за производството на нуклеарни оръжия, завещание от потреблението му като място за произвеждане на нуклеарни оръжия по време на Студената война. Освен ролята си на солидно бунище за мощно токсични нуклеарни боклуци, уеб сайтът също по този начин съдържа документи за обмисляне на изключителни обстановки, определящи нуклеарни протоколи и стъпки, които държавното управление би трябвало да предприеме, в случай че Обединеното кралство попадне под непозната офанзива.

Източници споделиха, че е „ евентуално “ задгранични хакери да имат достъп до „ най-високите ешелони на поверителни материали в уеб страницата “, макар че прогнозите за цялостния размер на изгубените данни и продължаващите опасности са усложнени от неуспеха на чиновниците на уеб страницата да уведомят регулаторите за няколко години.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР