Серия от лекарства могат да покажат положителни резултати“, каза проф.

...
Серия от лекарства могат да покажат положителни резултати“, каза проф.
Коментари Харесай

Добрин Свинаров: Серия от лекарства могат да покажат положителни резултати за наркотици

„ Серия от медикаменти могат да покажат позитивни резултати “, сподели проф. Добрин Свинаров от Александровска болница
Промените в Наказателния кодекс, които разрешават лишаване на колите на пияни и дрогирани водачи, повдигнаха още веднъж тематиката за надеждността на полевите проби за алкохол и опиати.

„ Практиката демонстрира, че много постоянно се случва те да бъдат подправено позитивни. Дори в случаите, когато не са използвани медикаменти, а единствено енергийни питиета. Има случаи, когато не е използвано нищо, само че пробата се оказва подправено позитивен “, сподели в „ Тази заран “ по бТВ юристът Силвия Петкова.

Тя посъветва водачите да изискват да бъдат съпроводени до лечебно заведение да дадат биологична проба

„ Много постоянно се случва, че полицията се пробва да ги убеди да не дават биологични проби “, уточни тя.

По думите ѝ чиновниците на реда се опитвали да разубедят водачите с думите, че „ по този начин ще свърши по-бързо “ и „ по-добре ще е за теб “.

„ Тези причини са несъстоятелни. Когато не се дава биологична проба, имаме съвсем сигурна неоправдателна присъда за шофиране след приложимост на опиати “, акцентира тя.

„ Биологичната проба е право на лидера и полицията е длъжна до го придружи до лечебно заведение “, безапелационна бе Петкова.

Мнението ѝ бе подкрепено и от проф. Добрин Свинаров от Александровска болница. Той също посъветва водачите да изискват биологична проба и да изискват утвърдителен тест след полевия.

„ Най-често подправено позитивни са резултатите за амфетамини “, сподели Петкова.

Тя уточни, че чака серия каузи поради неправилното използване на новия закон. Очаква още съдилищата да присъдят серия компенсации за нелегално отнети коли. Фалшиво позитивни проби има и се знае за тях от години.

„ Преди приложимост полевите проби би трябвало да бъдат верифицирани софтуерно “, акцентира проф. Добрин Свинаров.

„ Серия от медикаменти могат да покажат позитивни резултати “, безапелационен бе той. Според него са нужни повече лаборатории за тестване на опиати.  

Полевите резултати на Тодор Шопов се разминават с получените в лаборатория. 

Той е спрян за инспекция, до момента в който кара. Казват му, че е рутинна инспекция, а по-късно, че е за алкохол и опиати. Този за алкохол излиза с три нули, а преди този за опиатите му прави усещане, че служителят на реда стои с тил към него. Необходими са 10 минути, до момента в който излезе резултатът, а по-късно демонстрира съществуване на амфетамин.

Мъжът си прави кръвни проби. За резултатите обаче чака три месеца, а при започване на четвъртия към този момент разполага с всички документи. Резултатите са негативни.

В КАТ му изясняват, че самичък би трябвало да заплати за теста, с цел да си получи книжката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР