Сериозно напрежение се трупа между Индия и Русия заради голямото

...
Сериозно напрежение се трупа между Индия и Русия заради голямото
Коментари Харесай

В Индия се чудят с какво да заменят ненадеждните си МиГ-29

Сериозно напрежение се натрупа сред Индия и Русия поради огромното количество проблеми, които основават доставените на азиатската страна самолети МиГ-29, оповестява електронното издание „ Дифенз Нюз”. Машините, купени за авиокрилото на единствения настоящ индийски самолетоносач, се повреждат прекомерно постоянно, а ремонтите им се бавят поради наложителното присъединяване на съветската страна.

„ Искаме самолетите МиГ-29К да бъдат подсилени, тъй като кацането на палубата на самолетоносача е съвсем като спешно кацане и машините се нуждаят от чести ремонти”, разяснява представител на Военноморски сили на Индия пред изданието.

По думите му поддръжката на струващите 2,2 милиарда $ самолети е напълно подвластна от Русия. Така при съществени повреди РСК „ МиГ” изпраща свои чиновници в Индия, само че до този миг не е предложила изцяло решение на казуса.

Индия има лична авиоиндустрия, само че без утвърждението на конструктора локалните експерти не могат да създадат доста. „ Истината е, че индийските военноморски сили безусловно финансираха създаването на този аероплан и, в случай че имаха някаква нравственос, руснаците щяха да създадат по този начин, че всеки проблем да бъде отстраняван безплатно”, разяснява пред „ Дифенз Нюз” адмирал Арун Пракаш.

Независим одит през предходната година сподели, че доставените през 2004 година и 2010 година съветски изтребители доближават до едвам сред 21,30% и 47,14% боеготовност. Освен това, за към 6 години от строя са излезли 62% от доставените мотори.

„ След всяко кацане на самолетоносач елементи от изтребителя се пропукват, чупят или стопират да работят. Самолетът отива на ремонт за промяна на съставни елементи, които постоянно би трябвало да дойдат от Русия”, уточни Пракаш.

През предходната година Индия разгласи, че ще избере с конкурс нови палубни изтребители за бъдещите си авионосци, което, съгласно анализатори, е знак, че военното управление на страната е „ вдигнало ръце” от МиГ-29К. Сред вероятните разновидности са „ Боинг Ф/А-18Е Хорнет”, „ Дасо Рафал М” и шведският „ Грипен”.

От РСК „ МиГ” разясниха пред изданието, че публични недоволства от индийска страна не е имало.

Не е ясно дали казусът ще засегне двустранното съдействие по различен още по-амбициозен план – създаването на изтребител от пето потомство. Става дума за многоцелеви военен аероплан, който може да поразява необятен набор от цели с „ мъдро оръжие” отвън границата на видимост при всевъзможни метеорологични условия, като освен това остава мъчно забележим за радарите.

Проектът датира от 2010 година, като Индия има 50-процентово присъединяване и се чака двете страни да обменят технологии в региона на „ стелт”, високоскоростното прекачване на данни и нови индустриални процеси. Русия към този момент напредва по своя изтребител от пето потомство – ПАК-ФА. Индийският му „ братовчед” ще е с по-мощни мотори, още по-малка видимост на вражеските радари и усъвършенствана електроника.

Той ще влезе на въоръжение най-рано след 8 до 10 години, в случай че партньорството с Русия се резервира в настоящия си тип.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР