Сериозни суми като дарения са усвоили“ кандидатите за власт на

...
Сериозни суми като дарения са усвоили“ кандидатите за власт на
Коментари Харесай

200 бона за Руди Гела: Яки пачки през дарения „усвоиха“ кандидатите за местна власт

Сериозни суми като дарения са „ усвоили “ претендентите за власт на локалните избори в неделя. 1 647 068,64 лева е сумата, която претеднедтите и членове на инициативни комитети са дали като дарения за присъединяване си в предизборната акция за локалния избор. Отделно те са се присъединили и с активи за над 367 хиляди лв..

Външни за акцията донори допълват парите, дадени за изборите, с към 1,8 млн. лева Така общата сметка за даренията към партии и претенденти за локалната власт надвишава 3,6 млн. лева

1466 са даренията, като някои претенденти са се разписали с повече от едно.

Най-голямата сума, дадена вкупом, е от 50 хиляди лева – от Венцислав Петков, който е част от инициативния комитет на някогашния състезателен министър и сегашен претендент за кмет на София Радостин Василев.

Два пъти по 30 хиляди е дал претендентът за кмет на Варна от коалиция “Алтернатива за жителите ” Христо Димитров. Отново за акцията във Варна, този път за ПП-ДБ, е друго от огромните дарения – на шеф-готвача и претендент за консултант Филип Спасов, който е заделил 20 хиляди лева

Депутатът на “Промяната ” Михал Камбарев, който се е прицелил в кметското място в Смолян, също е в топдарителите – дал е 15 хиляди лева за своята акция. Друг народен представител от ПП-ДБ – Димитър Найденов, който е самостоятелен претендент в Бургас, пък е отделил малко над 6 хиляди. Но се е отчел и с нематериални активи за над 11 хиляди лева

ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” нямат свои фрагменти, отчели се с огромни суми. По принцип в първите две партии не се събират дарения за изборите, разчита се на средствата от партийната дотация. Явно същия почин ползва в партията си и Костадин Костадинов.

Местни обединения, в които ГЕРБ попада, обаче са заявили дребни дарения. Подобен е образецът в Монтана, където ГЕРБ-СДС е в коалиция с Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД и ЗНС. Там има 15 съвсем идентични дарения – едно 980 лева, всички останали са по 900.

Интересна е борбата за община Етрополе, в която съгласно последното национално броене живеят 10 651 души. За кметското място там се надпреварват петима, а двама от тях попадат в челото по персонални дарения. Настоящият кмет Димитър Димитров е дал 13 хиляди за коалиция “Левицата ”, която го издига за нов мандат, а главният му конкурент от Българска социалистическа партия – инж. Владимир Александров, се включва на 2 пъти с по 10 хиляди лева

Станислав Богдански, номиниран от Има Такъв Народ за кмет на Благоевград, е извадил от джоба си малко над 15 хиляди лева на два транша.

Конкурентът му за поста Венелин Торошанов е подсилен от Пролет Петкова с 15 хиляди – тя е част от инициативния му комитет. Същата сума е дал Юрий Алкалай, който е претендент за общински консултант от “Справедлива България обединени родолюбци ” (СБОР) в София.

Сред претендентите на партия СБОР очевидно има тренд – пред Сметната палата са отчели 12 преводи от по 9500 лв., с което също са в топ 20 на най-щедро плащащите за акцията си.

Реклама

Бизнесменът Ангел Василев, който желае да ръководи Пазарджик от името на “Пряка народна власт ”, е заделил за акцията си 14 хиляди лева

10 867,20 лева пък е сумата, дарена от Георги Кузманов. След като бе претендент за народен представител от “Български напредък ”, в този момент той желае да я съставлява в общинския съвет на Бургас.

Вили Лилков е подкрепил кметската си акция в столицата с 10 хиляди лева

Общо 15 от даренията, оповестени пред Сметната палата от разнообразни политически претенденти и техни сподвижници, са точно на тази стойност.

18 претенденти на “Български гласъ ” пък са решили да дарят тъкмо по 700 лева

Всички, дарили суми над минималната работна заплата, т.е. над 780 лева, по закон са задължени да подадат пред палатата и декларация за генезис на средствата. Някои от нужните документи обаче липсват от уеб страницата.

Щедри са и “външните ” донори. И най-печеливш от това е Радостин Василев, за чиято акция в София Светослав Ставрев е дал 200 хиляди лева

Постъпленията към ПП-ДБ, които по традиция събират най-големите суми като дарения, още веднъж са обилни

За локалния избор в София те са получили съвсем 180 хиляди лева от Богомил Балкански, както и към 65 хиляди от Пламен Моновски. Балкански е някогашен вицепрезидент на “Гугъл ” и началник на една от огромните IT компании. Отново за акцията на Васил Терзийски в София Любен Белов е дал общо 50 хиляди лева, само че на два транша.

Бизнесменът Филип Ромбаут към този момент обществено заявява, че е подкрепил коалиция “Алтернатива за жителите ” във Варна. Дарил е 50 хиляди

Трима поддръжници на ПП-ДБ – Ангел Ставрев, Атанас Рогачев и Кирил Василев, разделят идващото място в класацията за най-щедри донори – по 30 хиляди лева от всеки. 16 от първите 25 най-големи дарения са отишли за претенденти на обединенията на Кирил Петков и Христо Иванов.

На парламентарните избори на 2 април ПП-ДБ събраха 885 500 лева единствено от 9-има души, което се равняваше на 68,4% от всички дарения за вота.

Нито един от ръководителите на парламентарни сили не се е отчел с подаяние, пресметна 24 часа.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР