Сериозни размествания има в електоралните нагласи, както възможности за неочаквани

...
Сериозни размествания има в електоралните нагласи, както възможности за неочаквани
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: Подкрепата за ИТН спада с над 7%

Сериозни разбърквания има в електоралните настройки, както благоприятни условия за непредвидени обрати. Това демонстрира последното изследване на „ Алфа Рисърч “ за електоралните настройки, извършено сред 15 и 18 септември.

Регистрираните електорални настройки към началото на септември могат да бъдат обсъждани като директна глоба на гласоподавателите към цялостното държание на партиите в 46-ото Народно заседание, разясняват социолозите.

Най-големи вреди търпи спечелилият от изборите на 11 юли – Има Такъв Народ. С 16.9% от твърдо деклариралите желание да гласоподават партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7% по отношение на резултата от вота през юли и губи първото място.

То към този момент се заема от ГЕРБ-СДС, които не покачват резултата си, само че съумяват в огромна степен да запазят твърдите си последователи ( поддръжка 21.1%).

Българска социалистическа партия покачват резултата си до 16.5%, съвсем застигайки Има Такъв Народ. На дребна отдалеченост след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е „ Демократична България “ с 13.2%.

Движение за права и свободи резервира обичайните си позиции – 9.6%, и пето място.

Коалицията „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ (ИБГНИ) е на ръба за влизане в Народното събрание с 4.1%.

От националистическия набор най-близо, само че към момента устойчиво под 4-процентния предел, е Възраждане – 3.5%.

Политическият план на Петков и Василев – прицел „ в десятката “

Преминаването на новия политически план на двамата някогашни служебни министри – Кирил петков и Асен Василев, от виртуална към електорална действителност явно ще бъде една от топ интригите в идната акция, разясняват от „ Алфа рисърч “.

Първото тестване на този план от организацията демонстрира капацитет от 8-9% от твърдо решилите да гласоподават.

„ На тази база може да се счита, че този план изрично се цели в следствие не по-малък от „ десятка “, само че дали ще резервира това равнище, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от най-малко няколко основни фактора – политическата компактност и интегритет на конкурентните политически сили, чувството за достоверност на новата партия и от това по какъв начин този нов звезден тим ще си партнира и подава топката с президентския тим “, пишат социолозите.

Избирателна интензивност

Непосредствено преди разпускането на Народното събрание 51,7% от пълнолетните жители заявяват подготвеност да вземат участие в идващите парламентарни избори, а 55,4% – в президентските.

Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се допуска, че в случай че акцията не протече по метод, който да отврати гласоподавателите и в случай че не зародят механически усложнения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас, прецизират от „ Алфа Рисърч “.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите настройки на българските жители на организация Алфа Рисърч. Представените данни са от извършеното в интервала 8 – 15 септември 2021 година национално-представително изследване измежду извадка от 1017 пълнолетни жители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР