Сериозен сблъсък между Байдън и Нетаняху! Нетаняху се противопоставя на

...
Сериозен сблъсък между Байдън и Нетаняху! Нетаняху се противопоставя на
Коментари Харесай

Сериозен сблъсък между Байдън и Нетаняху!: Упорството на „Биби“ може да може да вбеси американците…

Сериозен конфликт сред Байдън и Нетаняху! Нетаняху се опълчва на Байдън във връзка с палестинската страна. Израелският министър-председател още веднъж отхвърли концепцията за основаване на палестинска страна.

Коментарите му пристигнаха часове след телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. След който американският водач уточни, че Нетаняху въпреки всичко може да одобри концепцията.

Забележките на Нетаняху наподобява задълбочиха общественото разделяне със Съединени американски щати.

Съединени американски щати считат, че палестинска страна, съпътстваща Израел – известна като „ решение с две страни “ – е от жизненоважно значение за дълготрайната непоклатимост.

Но Белият дом призна тази седмица, че държавните управления на Съединени американски щати и Израел „ явно виждат нещата по друг метод “.

Говорейки пред кореспонденти, откакто двамата водачи организираха телефонен диалог за първи път от близо месец, Байдън настоя, че решението за две страни към момента е допустимо с Нетаняху на поста.

„ Съществуват няколко типа решения за две страни. Има редица страни, които са членове на Организация на обединените нации, които… нямат лични военни сили “, сподели той.

Но в събота Нетаняху повтори позицията си, която поддържаше през по-голямата част от политическата си кариера и повтори по-рано тази седмица.

Изявлението, оповестено от неговата канцелария, гласи: „ В диалога си с президента Байдън министър-председателят Нетаняху повтори политиката си. Че след унищожаването на Хамас Израел би трябвало да резервира контрола върху сигурността на Газа с цел да подсигурява, че Газа към този момент няма да съставлява опасност за Израел. Изискване, което опонира на настояването за палестински суверенитет. “

Също по този начин в събота, в обява в X – някогашния Twitter – той съобщи, че Израел би трябвало да резервира „ контрола върху сигурността на цялата територия западно от [река] Йордан “. Област, която включва и окупираната от Израел територия на Западния бряг.

Министърът на защитата на Обединеното кралство Грант Шапс съобщи в неделя, че изказването на Нетаняху е „ разочароващо “. Въпреки че не е изненада.

Коментарите ще понижат очакванията в някои среди, че рецесията в Газа може да докара до възобновяване на дипломатическите договаряния сред израелските и палестинските водачи. И до предоставяне на подтик на спящия кротичък развой.

Засилващата се изолираност на Нетаняху в чужбина идва на фона на продължаващата поддръжка за войната вкъщи. Съчетана с митинги по отношение на ориста на към 130-те заложници, които Хамас към момента държи в Газа.

При изненадващото нахлуване против Южен Израел на 7 октомври Хамас умъртви към 1300 души – най-вече цивилни. И взе 240 заложници.

Хиляди протестиращи, в това число родственици на към момента изчезналите, се събраха в Тел Авив в събота.  Настоявайки Нетаняху да реализира помирение, с цел да разреши на заложниците да се завърнат вкъщи.
Гил Дикман, чийто братовчед е бил хванат на 7 октомври, съобщи: „ Скъпи министър-председателю Бенямин Нетаняху, имаме вяра, че можете да ги върнете. Вярваме във вас. Знаем, че можете да подпишете това съглашение и да донесете тази победа на всички жители на Израел. Просто го направи, Биби. Просто го направи. Върни заложниците вкъщи. “

Израелските сили продължиха да навлизат в южната част на Газа. Като обявиха, че търсят високопоставени представители на Хамас, които съгласно тях се крият в Хан Юнис, втория по величина град в линията.

Израелските отбранителни сили обявиха, че са нахлули в тунел в Хан Юнис. Който е бил употребен за задържане на заложници. Въпреки че не са били там, когато е бил открит.

Макар че сега главното внимание е ориентирано към южната част на Газа, в региона на северния град Джабалия се стигна до нови конфликти.

Като се оповестява, че палестинските бойци напредват. Докато Израел се пробва да придвижи бойците и танковете си на юг.

Почти три месеца, откогато Израел стартира сухопътната си инвазия в Газа, армията му – доста превъзхождаща Хамас по мощ и съоръжение – към момента среща забележителна опозиция на цялата територия.

Управляваното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа заяви в неделя, че от 7 октомври насам на територията са починали 25 105 души. Според него над 60 000 души са били ранени.

 

Източник – BBC/Превод:SafeNews

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР