Сериозен ръст на българските туристи се очаква в Тайланд през

...
Сериозен ръст на българските туристи се очаква в Тайланд през
Коментари Харесай

Повече българи ще посетят Тайланд тази зима


Сериозен растеж на българските туристи се чака в Тайланд през тази зима. Това предвижда пред TravelNews Виктор Меламед, почетен консулт на кралството у нас. Най-много обичат да почиват на островите Пукет, Ко Самуи и Краби. Според него над 20% повече българи ще посетят страната в Югоизточна Азия спрямо миналата зима. По данни на туроператорите през цялата тази година над 10 000 наши туристи са пътували в Тайланд досега. Основният напор е през месеците декември, януари и февруари, когато там е най-хубавото време и не дъждовен сезон.

Меламед обаче не чака да бъдат достигнати равнищата от най-хубавите години – 2018 и 2019 година, когато близо 47 000 българи са пътували годишно до Тайланд. Причината е в тромавата процедура за издаване на визи, която лишава най-малко 21 дни, макар че е по електронен път. За съпоставяне визите за Камбоджа и Виетнам излизат от 3 до 7 дни. От друга страна туроператорите разясняват, че има отлив на европейски туристи от Тайланд поради големия напор на китайски и индийски туристи, за които бяха отстранени визите. Те не са преценяват с другите туристи в близост, като са шумни и замърсяват плажовете.

Наскоро държавното управление на Тайланд разгласи, че обмисля премахването на визите за някои европейски страни при престой до 90 дни. Целта е да насърчи туризма, който да докара до стопански напредък на страната, която към момента не може да се възвърне от Ковид пандемията. Пред 2019 година кралството сложи връх от посрещнати над 40 млн. туристи и осъществя доходи от 1.91 трилиона бата (49.7 милиарда евро). По тези индикатори влезе в топ 10 на най-големите дестинации в света. До средата на ноември 2023 година Тайланд е посетена от 23.2 млн. туристи и са достигнати доходи от 981.7 млн. бата, което продължава да е много под равнищата преди пандемията.

Визите за влизане в Тайланд се издават единствено по електронен път или при идване на летището, като при втория вид престоят би трябвало да е до 15 дни, сподели Виктор Меламед. Консулството в София и посолството в Румъния към този момент не издават визи. Информация и метода за приемане на електроннта виза ще намерите на специфичната страница https://www.thaievisa.go.th/.

За къс престой до 15 дни визата може да се вади на летищата и коства 2200 бата, което е към 57 евро. Задължително би трябвало да си носите паспортна фотография. Ако сте не запомнили, на летището има машини за самозаснемане. Предварително през уеб страницата също може да се кандидатства за краткосрочна виза, с цел да се заобикалят големите опашки при идване, посъветва Меламед. При престой над 15 дни е наложително електронна виза и не става на летището. За кандидатстването през уеб страницата са нужни следните документи – паспортна фотография в електронен вид, фотография на паспорта, документ от банка на британски език за владеене на най-малко 3000 евро/долара или равностойността в лв., който да е с автограф и щемпел. Много е значимо всички данни и имена да бъдат попълнени правилно, тъй като в противоположен случай отхвърлят визи, за което не получавате информация и не можете да оспорвате. Това значи, че ще би трябвало да кандидатствате още веднъж и да заплатите таксата за повторно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР