Сериозен проблем имат лозарите в Пазарджишко с прибирането на реколтата

...
Сериозен проблем имат лозарите в Пазарджишко с прибирането на реколтата
Коментари Харесай

Няма кой да прибира гроздето в България, берачите са заминали в чужбина

Сериозен проблем имат лозарите в Пазарджишко с прибирането на реколтата поради неналичието на работна ръка. Всички берачи са отпътували за Англия и страни от Европа, това описа в собствен репортаж телевизия България Он Ер.

" Миналата година имаше разболяване по лозето на много места, само че тази година като цяло е доста добра ", показа лозарят Николай Раков.

" Търсим повече частни лица за пазаруване на продукцията. Надяваме се, че ще успеем да си продадем реколтата тази година, това ни е вярата, тъй като разноските са доста повече от предходната година - и препарати, и торове, и машинна обработка ", добави той. На фона на високите цени на горивата, торовете и препаратите, цената се чака да падне от 0,80 лева до 0,80 лева

Сериозен проблем е и неналичието на работна ръка. Тинка е измежду дребното, които работят тази година в лозовите масиви в района. Прави паралел със същата работа, само че в Европа.

" Там се заплаща на седмица. Вземаш по 400 паунда и нагоре. Двамата с мъжа ми като работим, на единия заплатата остава и пращаме за децата. В България можеш да изкараш по 50 лева дневно. За 5 дни - 250 лева ", разяснява тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР