Сердар Бердимухамедов, кандидат на управляващата Демократична партия на Туркменистан, спечели

...
Сердар Бердимухамедов, кандидат на управляващата Демократична партия на Туркменистан, спечели
Коментари Харесай

Туркменистан: Сердар Бердимухамедов е новият президент

Сердар Бердимухамедов, претендент на ръководещата Демократична партия на Туркменистан, завоюва президентските избори в централноазиатската страна със 72,97% от гласовете, съобщи ТАСС. Това заяви през днешния ден Централната изборна комисия на Туркменистан.

Той е наследник на сегашния президент, Курбангули Бердимухамедов, който изненадващо разгласи предишния месец, че се отдръпва от поста.

В богатата на газ пустинна страна, с население от съвсем шест милиона, няма мощни политически опозиционни групи. Републиката граничи с Афганистан и Иран на юг и с Узбекистан и Казахстан на север. На запад Туркменистан има изход на Каспийско море. Над 70% от територията на страната е заета от пустинята Каракум.

Осем други претенденти се явиха на изборите, някои от които значително незнайни държавни чиновници на ниско равнище. Съгласно туркменската конституция, президентът се избира за седемгодишен мандат.

Президентският избор се състоя на 12 март. Според изборната комисия в изборите са взели участие 3,36 млн. души или 97,17 на 100 от имащите право на глас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР