Септемврийското село Варвара ще посрещне Гергьовден с 50 чевермета, съобщи

...
Септемврийското село Варвара ще посрещне Гергьовден с 50 чевермета, съобщи
Коментари Харесай

Край Гергьова черква замириса на агнешко

Септемврийското село Варвара ще посрещне Гергьовден с 50 чевермета, заяви секретарят на читалището в селото Иванка Трендафилова.

Честванията за празника започнаха рано-рано с литургия в църквата „ Света Варвара ”. Около 10 часа потегли тръгне литийно шествие до местността Гергьова църква. В него по традиция се включват всички поданици и посетители на селото, като участниците в него са облечени в национални носии.  Автентични национални костюми се пазят във всяка варварска къща и се предават от потомство на потомство.  В местността Гергьова църква ще бъде отслужен водосвет и опяти особено приготвените обредни пити и агнета.  Предвидена е и празнична стратегия както в самата околност,  по този начин и на площада на селото с присъединяване на  оркестър „ Сиание “  и Женската певческа група към Читалище „ Селска пробуда 1927 ”. Агнетата са подаяние от жителите на селото, като на място ще бъдат опечени 50 чевермета.

В местността, където селото отбелязва празника на Свети Георги Победоносец, стоят руините на антична черква от византийско време. Според преданието бойците, служещи в крепостта  Цепина и на Милеви скали идвали на това място, с цел да отдадат респект на светеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР