Септември ще е много топъл и ще става за море.

...
Септември ще е много топъл и ще става за море.
Коментари Харесай

Лятото продължава поне до 20 септември


Септември ще е доста топъл и ще става за море. До 20 число синоптиците дават обещание слънце и жеги.

Бургас ще предлага отлично време чак до 19 септември, съобщи пред БиТиВи климатологът проф. Георги Рачев. Ще има доста от така наречен „ тропични нощи “, когато и утринните температури не падат под 20 градуса, изясни той. Чак след 19-и може да има превалявания и захлаждане, предвижда Рачев.

Лятото е най-дългият сезон в България, сподели климатологът, само че подсети: " Все отново наближаваме есенното равноденствие и полъхът на есента се вижда по по-ниските утринни температури, няма го този зной, доста е прелестно.

Проф. Рачев обаче направи ангажимента, че въпреки всичко не може да имаме упования за време като в Гърция, където слънцето е " инсталирано " от горната страна и обезпечава удължение на сезона до октомври.

Този път леко се разграничават американските и европейските прогнози и заложената температурна норма. Но при прогнозите и на двата центъра у нас ще е по-топло от нормите, изясни Рачев. Целият септември става за отмора, заключи той.

Професорът разяснява и трендовете към засушаване.

От юли България е разграничена на две - Източна, където съвсем не вали, и Западна с естествени превалявания. Така перничани най-сетне ги изкъпахме, в този момент ще имат вода цялата зима и през пролетта. Задава се обаче безводие на изток, изключително по поречието на Камчия. По цялото Черноморие рискът от безводие е огромен като се изключи най-южното. До 17 септември, т.е за идващите 10 дни се чака единствено в планините да капне. Чак до януари продължава прогнозата за превалявания под нормата. Няколко неефективни ВЕЦ-а точат нашите язовири, би трябвало да се уплашим от идното безводие и да управляваме по-умно водите си, прикани доцент Рачев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР