Сенатът изслушва Джина Хаспъл в срядаДжина Хаспъл, която изпълнява длъжността

...
Сенатът изслушва Джина Хаспъл в срядаДжина Хаспъл, която изпълнява длъжността
Коментари Харесай

Новата шефка на ЦРУ искала да се оттегли

Сенатът изслушва Джина Хаспъл в сряда


Джина Хаспъл, която извършва длъжността шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, откакто бе номинирана от президента Доналд Тръмп, желала да отдръпна кандидатурата си за поста. Това заяви Ройтерс, базирайки се на разобличаване на в. “Вашингтон пост ”.

Вестникът получил тази информация от свои високопоставени източници в US администрацията. По тяхна информация в Белия дом назрявали терзания, че утвърждението й за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ може да се натъкне на проблеми. Причината – присъединяване й в противоречивата стратегия за задържане и разпити на обвинени в тероризъм в секрети затвори в чужбина. Много от техниките за разпити, които излязоха в общественото пространство, бяха наказани като изтезания.

В петък Хаспъл била извикана в Белия дом за разискване на ролята й в програмата. Тогава тя оповестила, че счита да се откаже от директорския пост в Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да избегне слушанията в комисията по разузнаване на US Сената, които предстоят в сряда. Според Хаспъл тези полемики могат да нанесат щета, както на нейната известност, по този начин и на тази на разследващото ръководство. След като показала позицията си, Хаспъл се върнала в централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Лангли.

Малко по-късно представители на Белия дом, в това число съветникът по правните въпроси Марк Шорт и говорителката Сара Сандърс, отпътували за Лангли, с цел да я разубедят. Но даже след траяли няколко часа диалози не получили уверението на Хаспъл, че няма да се отдръпна. Едва ден по-късно тя трансформирала мнението си и решила да не се отхвърля.

След пожелан коментар от Белия дом, представителят Радж Шах дефинира Хаспъл като “висококвалифициран претендент (за началник на ЦРУ), посветил над три десетилетия от живота си на работа на родината ”. И акцентира, че кандидатурата й няма да бъде провалена от политически пристрастни критици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР