Семействата на 3459 деца месечно ще могат да получат компенсации

...
Семействата на 3459 деца месечно ще могат да получат компенсации
Коментари Харесай

3459 неприети в ясла деца ще бъдат компенсирани с 413 лева

Семействата на 3459 деца месечно ще могат да получат обезщетения до края на годината за това, че децата не са признати в общински ясли и яслени групи в градините. За толкоз ще стигнат гласуваните с бюджета за 2023 година 10 млн. лв. за тази цел, като мярката ще работи със задна дата от юни. Това излиза наяве от проектонаредбата за изискванията и реда за даване на обезщетенията, оповестена от Министерството на здравеопазването за публично разискване. Броят на децата, които ще имат право на обезщетения е незабележим на фона на големия брой неприети деца в яслите. Само в София те са над 8000. 
413 лв. е оптималният месечен размер на средствата за отплата на родителите, чието дете не е признато в общинска ясла. Тази сума съставлява междинният месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на едно дете в предучилищното обучение в общинските и държавните детски градини и учебни заведения за съответната календарна година.
Парите могат да се употребяват за покриване на разноски при посещаване на частна ясла или в случай че фамилията има подписан контракт с детегледачка. 
През 2022 година за обезщетения бяха планувани в държавния бюджет едвам 600 хиляди лева, които се оказаха извънредно незадоволителни и се наложи да се търсят други разновидности за обезпечаването и изплащането им.
От помощта имат право да се възползват родителите на децата от тримесечна до тригодишна възраст, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места.
Основният брой на децата, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи заради липса на свободни места, е съсредоточен в няколко от огромните градове на страната.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР