Селскостопанският център на Гърция е под вода и възстановяването ще

...
Селскостопанският център на Гърция е под вода и възстановяването ще
Коментари Харесай

Бурята Даниел унищожи житницата на Гърция за години напред

Селскостопанският център на Гърция е под вода и възобновяване ще отнеме доста време, написа " Политико ".

Атина моли Брюксел за помощ, откакто мощна стихия донесе рекордни превалявания предходната седмица, трансформирайки Тесалийската низина - дом на една четвърт от селскостопанската продукция на страната - в голямо езеро .

" Имахме. Това евентуално е една от най-мощните стихии, удряли в миналото Европа ", сподели министър-председателят Кириакос Мицотакис след среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург във вторник.

След като връхлетя Гърция, бурята се трансформира в мощен средиземноморски циклон и донесе, където язовирите се пропукаха и цели квартали бяха пометени от наводнения. Според Червения кръст хиляди са мъртви и още хиляди са изчезнали.

В Гърция, където минимум 15 души починаха при наводненията, управляващите започнаха да правят оценка вредите.

В региона на Тесалия паднаха повече от една година превалявания за 48 часа, наводнявайки плодородната низина в центъра му. Според службата за наблюдение Коперник на Европейски Съюз към 73 000 хектара - повърхност, огромна съвсем колкото Ню Йорк - са под вода.

Тъй като равнината съставлява 25 % от селскостопанското произвеждане на Гърция , опасността от дефицит и скокове на цените в този момент е огромна.

Около една четвърт от гръцката пшеница и ечемик се отглеждат там , както и повече от 30 % от памука, една трета от нахута, лещата и шам-фъстъка, една пета от сеното, употребявано в отглеждането на животни, както и половината от индустриалното произвеждане на домати.

Експертите предизвестяват, че с утаяването на кал и тиня в полетата, наводненията могат да повлияят на качеството на почвата за години напред . Ефтимиос Лекас, специалист по ръководство на бедствия, сподели пред държавната телевизия, че ще са нужни най-малко пет години, с цел да стане още веднъж плодородна равнината .

Бедствието идва единствено дни откакто най-големият горски пожар в Европа , който нанесе вреди на по-голямата част от фермите, най-сетне беше сподавен.

" Нанесени са големи вреди на нашето селскостопанско произвеждане и обилни вреди на нашата инфраструктура ", сподели Мицотакис, " само че най-сериозно това нанесе вреди на живота на хората. "

Местните фермери и техните фамилии се опасяват за бъдещето си . Тесалия към този момент има второто най-високо равнище на младежка безработица в Европейски Съюз, близо 40 %.

Христос Ксистрас, 48-годишен фермер от село покрай град Лариса, разказа апокалиптични подиуми по телефона.

" Има мъртви животни и мъртви риби на всички места в калните води , всичко смърди, появяват се змии ", сподели той. " Петролът се е разлял от резервоарите на къщите и предприятията, както и боклукът от сметищата . "

Ксистрас не е имал достъп до земята си, където е отглеждал пшеница, ечемик и царевица. Водата в равнината към момента е висока един метър, тук-там даже повече .

Тазгодишната годишна продукция от пшеница и ечемик към този момент е завършила , сподели той, само че огромни количества в складовете са унищожени .

Сега той не е сигурен дали към момента може да поддържа проектите на сина си за университет. За своето село той сподели: " Исках децата ми в последна сметка да се върнат да живеят тук, само че в този момент ще им кажа да си вървят и да се избавят. "

Регионът също е дом на голям брой животновъди, които създават 70 % от свинското месо в страната и една трета от агнешкото и овнешкото . Повече от една пета от гръцкото овче мляко — основата за сиренето фета — се създава в Тесалия.

Джордж Дидагелос, свиневъд покрай град Кардица и вицепрезидент на гръцката животновъдна асоциация, сподели, че е изгубил всичките си 6600 свине. Тъй като водите към момента са високи, той не е съумял да извади труповете им.

" Сега, когато още веднъж има слънце, цялата обстановка с мъртвите животни може да бъде бомба за здравето ", предизвести той.

Министерството на здравеопазването предизвести локалните поданици да не употребяват нищо друго с изключение на бутилирана вода , чиято цена набъбна дотам, че управляващите трябваше да слагат таван на цената.

Цените на храните, които към този момент бяха скочили, също се чака да скочат до небето . " Ще платим за агнето толкоз, колкото заплащат за него в Брюксел и Швеция ", предвижда Дидагелос.

Степента на вредите остава неразбираема. Регионалният шеф на Тесалия Костас Агорастос сподели пред държавната телевизия, че прави оценка разноските на 2 милиарда евро или повече.

Мицотакис изиска финансова помощ от Брюксел във вторник, до момента в който фон дер Лайен сподели, че Гърция ще може да получи достъп до към 2,25 милиарда евро от няколко източника на финансиране от Европейски Съюз.

Но Мицотакис сподели, че блокът би трябвало да усили финансирането за незабавни бедствия посредством фонда за взаимност на блока, обещавайки да трансформира в своя " персонална задача " да убеди своите сътрудници водачи от Европейски Съюз в нуждата от повече пари.

" Много ясно е, че старите правила на играта към този момент не важат за това, което претърпяваме ", сподели той.

Докато точната роля на изменението на климата в гръцките и либийските наводнения към момента не е оценена, учените споделят, че сходни рискови метеорологични феномени ще стават по-чести , колкото повече се затопля планетата.

Бурята евентуално е била подсилена от температури над междинните в Средиземно море това лято, част от по-широката наклонност на стопляне, породена от изгарянето на изкопаеми горива.

Карстен Хаущайн, климатолог от университета в Лайпциг, сподели, че топлата вода " освен подхранва тези стихии във връзка с интензивността на преваляванията, само че и ги прави по-свирепи ".

Трансформацията на тази стихия в съвсем тропически циклон , добави той, " евентуално е резултат от по-топли (температури на морската повърхнина ) и затова също породено от индивида изменение на климата ".
 Пазарът за зърно замира, предизвестява Българският фермерски съюз
Пазарът за зърно замира, предизвестява Българският фермерски съюз

България към този момент е отстъпила третото място в класацията на експортьорите на мека пшеница от ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР