Село Янгси много прилича на останалите села в китайската провинция

...
Село Янгси много прилича на останалите села в китайската провинция
Коментари Харесай

Злокобната участ на Селото на джуджетата Янгси

Село Янгси доста наподобява на останалите села в китайската провинция Съчуан. В него обаче има нещо вълшебно и злокобно – то се обитава всеобщо от джуджета.

Селцето Янгси, намиращо се в китайската провинция Съчуан, провокира интереса на голям брой медици. В него живеят едвам 80 души, само че половината от тях страдат от дуорфизъм.

Малкото село към този момент от 63 години съставлява една от най-големите загадки за учените. Причината е невероятната особеност, от която са засегнали рекордните 36 души от 80-те поданици на селцето през днешния ден. В предишното броя е била доста по-голяма.

Докоснатите от ориста поданици на Янгси са джуджета. Ръстът на 36 от жителите на селото е сред 64 и 115 сантиметра. Според локалните заболяването почнала да се демонстрира всеобщо преди повече от 60 години. Тогава тя засегнала най-много децата сред 5 и 7-годишна възраст и попречила на растежа им.

Експертите изясняват, че сходен проблем се появява при един на 20 000 души. Това прави обстановката в китайското селце в действителност мистериозна. Изследванията потвърждават, че в по-далечното минало в същата провинция е имало няколко стотин души, страдащи от дуорфизъм. В тези години това предиздвикало китайското държавно управление да забрани достъпа на гости до Янгси. Това провокирало неодобрение и измислянето на голям брой градски митове.

Местният старейшина споделя, че щастливият живот в селото е опустошен през една лятна нощ на 1951 година Тогава мистериозна болест изненадващо поразява района. Повечето от жертвите са деца на възраст сред 5 и 7 години, които стопират да порастват. Някои от тях получават и спомагателни физически увреждания, които още повече утежняват качеството им на живот. Десетки лекари и експерти са посещавали селото на джуджетата и са изследвали както хората, по този начин и локалната флора и фауна. Причина за случилото се по този начин и не се открива.

Заболяването в село Янгси е публично доказано преди 63 години. Преброяването на популацията в дребното село през 1985 година демонстрира, че в него живеят общо 119 джуджета. Предполага се, че то визира ДНК-то на част от жителите и стартира да се предава по завещание.

Местните поданици са уверени, че над селото им са надвиснали тъмни сили. Според други повода за всеобщия дуорфизъм се крие в това, че преди време локалните не спазвали погребалните ритуали и предците им отмъщават. Най-древната легенда твърди, че нещастието сполетяло Янгси директно откакто в предишното хората сварили и изяли черна костенурка.

Днес Янгси е на път да загуби прозвището си Селото на джуджетата. В наши дни процентът на децата, които страдат от това заболяване, е доста по-нисък, само че въпреки всичко феноменът остава необяснен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР