Село Железница, до което можеш да стигнеш и с градски

...
Село Железница, до което можеш да стигнеш и с градски
Коментари Харесай

Тъжно: Минералната баня в Железница – развалина и боклучарник

Село Железница, до което можеш да стигнеш и с градски превоз от София, е известно с изключение на с всичко друго и с минералните си извори. За страдание обаче така наречен минерална баня, намираща се на към 2 километра от центъра на селото, е в окаяно положение. На колелото на рейс №98, пред кметството в село Железница, кокетна табелка насочва искащите към минералната баня. Но не са доста хората с готовност да стигнат до банята в горещия летен ден и да се наплискат с лековита вода. Защото когато се стигне до мястото, то се оказа забравено и от бога, и от царя, оповестява БГНЕС.

С какво може да бъде потребна на хората минералната вода, бликаща от земните глъбини? Вероятно с доста. Само че „ гарнитурата “ на това главно ядене е пагубна: мостче през реката за постигане до „ банята “; малко бетон, оформял в миналото нещо като площадка там, където излизат тръбите от сондажа; една грохнала сграда, с дупки по стените и покрива; „ врата “ към „ басейна “ с размери на носна кърпичка, в който биха се потопили малко смелчаци; има и запалянковци – евентуално от селото, които си перат всякакви неща на бликащата от тръбите вода... И това е. Поразбит път, водещ към благосъстояние, загърбено от „ цялата власт на народа “.

Плачевното положение на извора в с. Железцница буди неразбиране по какъв начин се е стигнало до него, откакто в античните времена София е била основана като населено място поради минералните си извори. В момента... Ами сега ситуацията е такова, че въпросът се трансферира от канцелария в канцелария, от ведомство във ведомство и остава без отговор. Малко предистория. През 2011 година Столичната община получи за безплатно ръководство и прилагане за период от 25 година осем минерални извора. Става дума за находищата " София-център ", " София-Надежда ", " София-Свобода ", " София-Панчарево ", " София-Железница ", " София-Баталова воденица ", " София-Лозенец " и " София-Овча купел ". И? Да не би баните в Банкя, Горна баня и „ Овча купел “ да са възобновени? Отидете и вижте отговора. Какво ще стане с рушащите се здания и естественото благосъстояние под тях? Въпрос с доста отговори, само че нерадващи обществеността.

В края на юли основният проектант на София Здравко Здравков внесе в Столичния общински съвет " Програма за оползотворяване на хидротермалните запаси от минерални води на територията на Столичната община ". Документът следва да бъде прегледан през есента. В проекта арх. Здравков е заложил девет ограничения за потребление на капацитета от минералните води и земната топлота на територията на София. Едно от предложенията на основния проектант е да бъде построен съвременен СПА център в северното крило на Централната баня в столицата, част от чиято сграда е Музеят за история на София. Какво мисли той за минералната баня в Железница към този момент не е ясно.

Но като заговорихме за Централна баня, другият „ тежко болен “ измежду минералните благосъстояния на столицата, припомняме, че през април столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с сътрудника си от Будапеща Ищван Тарлош. Стана ясно, че маджарски експерти ще съветват София за разработване на бизнес модел за стопанисване и развиване на минералните бани. Столичната община приготвя 3 плана за възобновяване на минералните бани и кандидатства за европейско финансиране.

Между другото, София и Будапеща имат нещо доста общо, и нещо доста друго. Общото е, че през 1913 година двете столици се снабдяват с минерални бани в центровете си – в Будапеща „ Сечани “, в София – Централна баня. С това общото свършва. Защото комплексът „ Сечани “ си е жив и здрав. За този малко повече от век през 18-те басейна в комплекса са минали над 100 млн. гости. Комплексът е отворен всеки ден, в това число и на националните празници, когато се радва на особена посещаемост. Хората, отишли в „ Сечани “, могат да се любуват освен на откритите и закрити басейни, само че и на подводен масаж, сауни, могат да отидат и на фитнес. Минералната вода за комплекса се обезпечава от сондаж с дълбочина към 1000 м. Цените за посещаване на комплекса – билетът за един ден е към 18 евро, надали ще се видят евтини на българите, само че те не пречат на унгарци и чужденци да се стичат в „ Сечани “.

В Железница билети няма. Няма и баня. Абе няма нищо, с изключение на вода. Остава вярата, че и в планинското село, и в центъра на София управляващите най-сетне ще открият, че има „ топла вода “. Която може да носи доста изгоди. И пари. Ако не имат вяра – информация „ Сечани “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР