Село Долен е сгушено в гънките на т.нар. Дъбрашки район

...
Село Долен е сгушено в гънките на т.нар. Дъбрашки район
Коментари Харесай

Портал към творческото измерение

Село Долен е сгушено в гънките на така наречен Дъбрашки регион - границата сред Пирин и Родопи

© Надежда Чипева Планинското селце Долен лежи на границата сред Пирин и Родопи. За да стигнеш до него, се изкачваш по отбивка от пътя сред Гоце Делчев и бент. " Доспат ". Това нанагорнище е в известно несъгласие с името му, което произлиза от " дол ". Но и самото название има своята история - остарелият път, свързващ двете планини, е минавал над селото и е слизал надолу. " И ние го открихме по този начин - напълно инцидентно, вървейки по пътя сред Гоце Делчев и Смолян, по време на един десетдневен преход в средата на 90-те години ", споделя Михаил Ваклинов, основател на един от плановете, които разсънват Долен за нов живот. " Портите " на Ваклинов е физическо пространство, в което се твори, и в което най-добре биха се чувствали художници, музиканти, писатели или всеки, който има потребност от успокоение и допир с природата и величествения дух на региона. То предлага и настаняване, само че фокусът е в прекарването и връзката с околния свят, което отличава мястото от класическите къщи за посетители.

В Долен свързването е по-силно и по-дълбоко. Селото постоянно остава в сянката на прилежащите Ковачевица и Лещен, само че като че ли точно поради неналичието на хотели, заведения за хранене и тълпи от туристи мястото е запазило своята достоверност и дава на посетителя чувство за правота, античност и естетика.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Долен е архитектурен резерват от 1977 година и има над 70 паметника на културата. Най-известни от тях са характерните късновъзрожденски къщи с каменни покриви - така наречен тикли, непокътнатите калдъръмени улички, църквата " Св. Никола " от 1834 година, към която витаят голям брой митове, и други

Михаил Ваклинов

[Личен архив] Тази въздействаща атмосфера притегля Михаил и Невена Ваклинови към селото и те се трансформират в едни от първите заселници. След като го " откриват " в средата на 90-те със свои другари, сърцата им остават там. Първо техен другар си купува половин къща и ги " навива " да купят другата половина, с цел да не я вземе външен човек. Това е обвързвано с много премеждия за 20-годишните по това време младежи, които би трябвало освен да намерят пари, само че и да търсят притежатели и да ги убеждават, както и да пътуват неведнъж до отдалеченото планинско село. По това време те даже нямат личен автомобил. " През 1997 година се сдобихме с първия парцел в Долен. И тогава почна към този момент лавинообразно ", споделя Михаил. " Доста хора пристигнаха след нас и започнаха да реставрират ", добавя той.

Фотограф: Надежда Чипева Михаил прави разграничаване сред " хората с вили " в селото и тези, които купуват късновъзрожденски къщи с концепцията да ги възстановят. " Много сме им " пилили " на главата да не бутат, а да възвръщат. Хубаво е, че притежателите го вършат, в случай че къщата не е напълно срината. Една реституция първо лишава доста време, второ доста финанси, аз към този момент съм изгубил всякаква сметка какво е вложено в нашата къща ", споделя още той.

Това, което Ваклинови се стараят, е, да запазят и пресъздадат атмосферата на селото в плановете си, и " Портите " са прегледен образец, че съумяват. Извън тях Михаил се занимава с PR и събития. Невена е актьор.

Инициативата зад " Портите "

Домът на Невена и Михаил Ваклинови в Долен е като че ли излязъл от разказ на Дж. Р. Р. Толкин

Фотограф: Надежда Чипева Две години откакто купуват парцела си в Долен, Михаил и Невена се женят в селото. Сватбата им е с обичайни локални носии, коне, оркестър с тъпани и зурли - " най-големият ваучър, който Долен е виждал ". Гостите са настанени в локалния вид на туристически комплекс, който съставлява две възрожденски къщи, реставрирани през 80-те години от страната. Къщите са обединени в нещо като спалня с механа. По-късно Михаил ги придобива. " Знаех, че те са благосъстоятелност на " Софийски парцели ", поразпитах и от общината ми споделиха " взимай ги! ", споделя Ваклинов.

През 2015 година, близо 16 години след сватбата в тези къщи " се раждат " " Портите ". Проектът идва дружно с концепцията за образуване на музикален фестивал, който да се организира в Долен. Зад нея стоят музикантите Цветан Хаджийски от групата Smallman и Веселин Митев, прочут от групите " Исихия ", " Кайно йесно слонце " и доста други неподдаващи се на изложение музикални обединения, в които водещи са фолклорните детайли. Събитието
Фотограф: Надежда Чипева " Трансфигурейшън " (чиято амфитеатрална сцена се построява от нулата в двора на Веселин Митев в Долен) се организира един-единствен път - през лятото на 2015 година и остава без аналог на музикалната и събитийната сцена в България. На идната година Долен е хазаин на още един " етно " фестивал с музика и креативен работилници - " Зенит ". Мащабите и размахът обаче са по-малки.

" Портите " би трябвало да обслужват " Трансфигурейшън " с места за настаняване и като пространство за другарство. " Нищо тук не беше пипано от 15 години. От април доникъде на юли направихме по този начин, че мястото да проработи. Подменихме цялата ВиК и ел. съоръжения, оборудвахме с безусловно всичко належащо вътре ", споделя новият притежател. Той отбелязва, че стените са били голи, което е разрешило на него и Невена " да видят " пространството такова, каквото е сега.

Ваклинов споделя за себе си, че си пада малко клошар, само че по-точната дума е събирач, който прибира и резервира всичко което му се стори скъпо или забавно. Интериорът на " Портите " е основан с нещата, които той събирал от години. Получените дарения за обзавеждането от другари също са в натура. Всичко с изключение на матраците и завивките в къщите е " допряно " от Михаил или околните му и има някаква история. " Това беше концепцията: еклектика - да си на село, само че да се усеща градски жанр от началото на 20-те години. "

Творчески срещи и мудни обороти

За близо 20 години заселниците в Долен към този момент са основали своя дребна, само че актива общественост, която се занимава с разнообразни културни начинания. Фестивалът " Трансфигурейшън " е една от тях, само че завършва с огромна загуба. Следващата по-сериозна арт среща " Зенит " също не демонстрира стопански смисъл от съществуването си, приключвайки на минус.

Фотограф: Надежда Чипева След тези опити общността взема решение да се от откаже от огромните планове и организации. " Разбрахме, че е по добре да вършим по-малки периодически неща - артистични пленери, резиденции, работилници, дълги уикенди през лятото ", споделя Ваклинов. Първият креативен пленер на габровската изложба " Орловска " се организира през август 2016 година На идната година Долен става хазаин на арт фестивала " Родина на кръстопът ", проведен от едноименната културна организация от Стар Бешенов в Банат, чиято цел е годишно да събира български създатели, пръснати по целия свят.

Освен тези събития в селото се организират голям брой образования и работилници и идват от ден на ден туристи. " Има едно повишаване на интереса към " Портите " и Долен, което се усети съществено през тази и предходната година и се дължи на AirBnB и Booking ", показва Михаил. Този интерес идва главно от " единомислещи ", " такива като нас ", разяснява той. " Можем да отворим мястото, тъй че да е цялостно с хора всеки ден, само че не желаеме да го опошляваме. Не е това концепцията. Освен това има един вид туристи, които няма да го схванат това тук. Нямаме тв приемници, банята и тоалетната са общи на етажа, леглата са остарели, те ще чакат неща, които ги няма ", споделя още Ваклинов.

Макар да обслужва по-висока цел, планът " Портите " всъщност е предприемаческо начинание, обвързвано както с романтиката на това да създаваш, по този начин и с провокациите и компликациите да поддържаш и развиваш основаното.

Така да вземем за пример заради обстоятелството, че отоплението е на ток и цената за стопляне на пространствата в зимния сезон би била прекомерно висока, къщите не одобряват посетители през зимата.

Централно отопление и други оптимизации биха могли да се финансират от програмата за селските региони, само че слуховете за корупция отхвърлят Ваклинов от концепцията. Още повече откакто по-голямата община Сатовча, в чийто регион на ръководство попада Долен, наподобява, няма никакъв интерес да развива и да влага в селото. Преди години Михаил се заема с подготовката на план за вкарване на цялата наземна инфраструктура в историческия център на селото подземен, тъй че да не загрозява архитектурния резерват.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов, който този октомври завоюва шести мандат, по този начин и не разписва плана.

" Тогава стопирах да се занимавам с публично потребни действия в Долен и започнах да върша повече персоналните си планове ", споделя Михаил. Сега вниманието му е фокусирано върху няколко идни такива - креативен лагер за актьори от цяла Европа по стратегия " Еразъм ", образование по креативно писане и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР