Селището с около 100 къщи, датирано в периода 2 600-2

...
Селището с около 100 къщи, датирано в периода 2 600-2
Коментари Харесай

Археолози откриха селото на строителите на Стоунхендж

Селището с към 100 къщи, датирано в интервала 2 600-2 500 година прочие н. е., било намерено в местността Дарингтън Уолс.

Археологическа експедиция на Шефилдския университет, спонсорирана от научния канал National Geographic, откри най-голямото неолитно поселение на територията на Англия, в което са живели и строителите на паметния комплекс Стоунхендж. В античното населено място имало към 100 къщи, датирани към 2 600-2 500 година прочие н. е. В изявление за BBC News, ръководителят на експедицията проф. Майк Паркър Пиърсън (Mike Parker Pearson) споделя, че в селището евентуално не се живяло целогодишно, като хората от неолита се събирали в него единствено през избрани месеци от годината за осъществяването на погребални и други свещени ритуали.

Селото е ситуирано в местността Дарингтън Уолс (Durrington Walls), край Солсбъри, където е ситуиран Стоунжендж. Селището в Дарингтън Уолс разполагало със личен обреден комплекс – Уудхендж (Woodehenge), който, както проличава от името му, бил построен от дърво и е открит надалеч преди селището, още през 1967 година И Стоунхендж, и Уудхендж били астрономически свързани със зимното слънцестоене, само че до момента в който първият бил насочен към залеза на слънцето, то вторият бил насочен към изгрева. Смята се, че двата паметни комплекса се допълвали функционално.

Учените изследвали в детайли единствено 8 открити от тях къщи, до момента в който съществуването и разположението на останалите било регистрирано чрез специфична инсталация за геофизични изследвания. Всички постройки били дребни, с размер към 5 м2., направени от дърво, с глинени подове и огнища в средата на помещението.

Домовете изобилствали с остатъци от каменни оръдия и глинени съдове, както и с недооглозгани кости от животни. Спецификата на открития праисторически “боклук ”, свидетелства за богати пиршества, съпътствали провежданите тук ритуали. В частност, в селището са открити огромен брой свински кости, като разбора им посочил, че множеството животни са били на към 9-месечна възраст. А защото се допуска, че свинете са раждали напролет, то следва, че животните са били всеобщо избивани към обредите, свързани със зимното слънцестоене.

“Това е най-богатото, в смисъл на най-мръсното място на разкопки от този интервал във Англия. Никога до момента не бях виждал сходни количества керамика, скотски кости, кремък и сечива ”, споделя проф. Паркър Пиърсън пред BBC News. Той счита, че комплесът е привличал неолитните хора от целия район за всеобщи празненства в средата на зимата, само че които се консумирали големи количества храна. Свидетелство за това са множеството кости, захвърлени по подовете, дребното занаятчийски принадлежности в селото и неналичието на доказателства за посеви и развито земеделие.

Недалеч от къщите, откриватели от Университета в Манчестър разкрили още 2 жилищни здания, оградени с дървени стобори и изкопи. За разлика от хижите в Дарингтън Уолс, тези пространства се отличавали с чистотата си. Според учените, те били употребени от вождовете или жреците, или били места за осъществяване на ритуали.

Според една от най-разпространените теории за предназначението на Стоунхендж, комплексът е бил център на култа към предците. В покрайнините му е намерено най-голямото неолитно гробище на територията на Англия, с остатъци от към 250 кремации.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР