Селенът е микроминерал, който е необходимо да се приема чрез

...
Селенът е микроминерал, който е необходимо да се приема чрез
Коментари Харесай

Селен

Селенът е микроминерал, който е належащо да се приема посредством храната ежедневно, само че единствено в доста дребни количества (50 микрограма или по-малко). Селенът се намира в дребни количества в тялото, заради което се постанова да си го набираме с храната.

Селенът (Se) е главен минерал за човешкото тяло. Интересен факт е, че е считан за токсин до 1957 година, само че съгласно актуалните изследвания, той освен, че не е рисков за здравето, а дори в противен случай - носи редица изгоди и е витално нужен за вярното действие на организма.

Функции на селен

Предотвратяване на оксидативен стрес. Въпреки, че кислородът е нужен за поддържане живота на хората, той е рисково вещество, когато се намира в организма, защото може да направи молекулите прекомерно реактивни и те да увредят клетъчните структури към тях. В химията, тази небалансирана обстановката, включваща О2 се назовава оксидативен стрес.

Селенът оказва помощ за попречване на оксидативния стрес като работи дружно в група от други хранителни субстанции с сходна функционалност. Тази група включва витамин Е, витамин С, глутатион, селен и витамин B3.

Подпомагане на щитовидната жлеза. В допълнение към йода, селенът е извънредно значим за поддържане функционалността на щитовидната жлеза. Селенът е извънредно значим за щитовидната жлеза да създава най-активната форма на своя хормон (версия на тироидните хормони, който се назовава Т3), а също по този начин оказва помощ за контролиране размера на хормона, който е към този момент създаден.

Предотвратяване на ракови болести. Доказано е, че селенът индуцира ДНК възобновяване и синтеза в повредените кафези, с цел да попречва разпространяването на ракови кафези, както и да провокира тяхната апоптоза /цикъл на независимо разрушение, при който тялото отстранява анормалните клетки/. Селенът си взаимодейства и с доста протеини, в това число и с глутатион пероксидазата, който е изключително значим за отбраната от ракови болести.

Селенът покачва имунната система, тъй като има мощни имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Именно селенът взема присъединяване в състава на значимите ензими, които стопират образуването на нездравословните свободни радикали, с които останалите антиоксиданти не съумяват да се оправят.

Селенът е доста значим за синтезирането на коензима Q10 и битката с преждевременното стареене на организма. Помага на организма в битката с алергичните реакции, натрупването на тежки метали в тялото и астмата. Той покачва равнищата на белите кръвни кафези, които са главната отбрана против разнообразни вируси и настинки. Накратко може да се обощи, че селенът има основна роля за положителното здраве и мощната имунна система. Смята се, че по-високите равнища от него оказват помощ при пациенти с грип, хепатит С, ХИВ и туберкулоза.

Следващата изгода от селена е във връзка с сърдечното здраве. Минералът усъвършенства кръвообращението и укрепва сърдечния мускул. Според някои данни дефицитът му може способства за развиването на сърдечна непълнота, а също по този начин и да форсира атеросклерозата.

Селенът оказва помощ на сърцето, като се бори с възпаленията в тялото, усилва притока на кръв и понижава оксидативния стрес.

Минералът играе значима роля във връзка с предварителната защита на деменция и загуба наизуст. Смята се, че нарасналият банкет защищава когнитивните качества и усъвършенства умственото здраве.

 Селенът въздейства на плодовитостта

Селенът покачва плодовитостта както при мъжете, по този начин и при дамите. Редовният банкет покачва подвижността на сперматозоидите. Според някои проучвания дефицитът му може да повлияе отрицателно върху женската фертилност и развиването на плода, до момента в който постоянният банкет на селен понижава риска от импровизиран аборт.

Селенът е извънредно значим и за хубостта. Той подкрепя растежа на косата и понижава неприятния пърхот. Много постоянно при косопад лекарите предлагат банкет на цинк и селен, тъй като подкрепят действието на хормоните и подтикват растежа на косъма.

Минералът е доста скъп и за кожата. Той понижава деянията на акне и пречиства кожата от нездравословните отрови, които я замърсят и предизвикват неприятните пъпки.

Според редица изследвания селенът е основен фактор за увеличението на продължителността на живота. Важно е да се означи, че с напредването на годините се покачва рискът от разнообразни болести, които селенът може да обезврежда и по този метод да усили дълголетието.

 Гъбите са източник на селен

Дефицит на селен

Симптомите при нескончаем недостиг на селен се следят в две области на тялото, а точно сърцето и ставите. По отношение на сърцето, най-характерния признак е характерно заболяване, наречено Кешан заболяване, което може да бъде предотвратено с нараснал банкет на селен. Това заболяване включва сърдечни аритмии и загуба на сърдечна тъкан. По отношение на ставите, там е също се следи характерно заболяване, наречено Кашин-Бек заболяване. То е обвързвано с изродяване на свързващата тъкан.

При тежък недостиг на селен, съпроводен от тежко общо недохранване, признаците могат да включват уязвимост или болежка в мускулите, загуба на цвета на косата и кожата и избелване на нокътните основи.

При някои храни, при които по-голям % от селена се съдържа във водоразтворим тип, контактът с вода може да докара до огромна загуба на селен. Например, при подготвяне на фасул посредством варене се губи 50% от първичното наличие на селен. При животинските храни, загубата на селен при готвене е минимална.

Хранителният недостиг е най-честата причина за недостиг на селен. Тъй като наличието на селен при растенията е мощно подвластно от наличието на селен в почвата, учените са разпознали разнообразни региони в света, където селеновият недостиг се среща изключително постоянно.

Глюкокортикоидите са необятно употребявани противовъзпалителни медикаменти въз основата на прототипа на вещество, наречено кортизол. Всички медикаменти от този тип могат да понижат доставката на селен за организма.

Селенът е непряко виновен и за поддържане доставката за организма на три други хранителни субстанции, а точно витамин С, глутатион и витамин D. Дефицитът на желязо и мед също усилват риска от недостиг на селен.

Селенът понижава признаците на астма. Хроничното заболяване визира дихателните пътища, които се възпаляват и последователно стартират да се стесняват, което предизвиква кашлица, стягане в гърдите, зной и хрипове. Минералът оказва помощ освен това положение, защото облекчава инфектиране.

Предозиране със селен

От друга страна гадене, повръщане, косопад, провали по кожата, по ноктите, могат да бъдат признаци на селенова токсичност. Нивата на селен, нужни, с цел да се задействат тези признаци на токсичност, нормално не се получават посредством храната, защото богатите на селен храни съдържат към 30-50 микрограма. Приемането на огромни количества селен е по-вероятна при положение на селенова токсичност на самата храна.

Националната академия на науките на Съединени американски щати дефинира позволена горна граница (UL) за банкет на селен от 400 микрограма дневно за мъже и дами на 19 години и повече.

Ползи от селен

Селенът може да играе значима роля при предотвратяването и/или лекуването на следните болести: акне, астма, цервикална дисплазия, колоректалния рак, СПИН, неплодородие при мъжете, Кашин Бек заболяване, Кешан заболяване, множествена склероза, кисти на яйчниците, болест на Паркинсон, псориазис, ревматоиден артрит, катаракта, рак на стомаха и др.

Селен може да бъде открит като хранителна добавка в една от двете съществени форми: хелатиран или нехелатиран. От хелатирания тип най-широко налични са селенометионин и селеноцистеин. В нехелатирана форма, най-широко налични са натриевия селенат и натриевия селенит.

 Бразилският орех съдържа доста селен

Източници на селен

Бразилските орехи са най-силно съсредоточеният източник на селен. Отглежданите при идеални почвени условия млади гъби, шийтаке гъби, риба тресчица, скариди, костенурка, риба звук, камбала, телешки черен дроб и сьомга са отличен източник на селен.

Хапвайте умерено сьомга на фурна, салата с риба звук, гъби в масло, скариди на тиган или телешки дроб на фурна за повече селен.

Много добър източник на селен са пилешките яйца, агнешко месо, ечемик, слънчоглед, синапени семена и овес.

Имайте поради, че продължителната термична обработка унищожава наличието на селен в продуктите, тъй че се старайте да ги подлагате на минимално готвене. Винаги, когато е допустимо, предпочитайте прясната храна, която е доста богата на разнообразни минерали и витамини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР