Селекционерът на испанския футбол Рубиалес напуска заради нежелана целувка на световното първенство

...
Шефът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес напусна поста си в неделя
Коментари Харесай

Шефът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес напусна поста си в неделя след три седмици на скандал за обвинения, че е дал нежелана целувка на играч от женския национален отбор, докато празнуваха победата си на Световното първенство миналия месец.

Рубиалес обяви оставката си в изявление, в което каза, че позицията му е станала несъстоятелна.

Неговата целувка на играча Джени Хермосо след победата на Световната купа в Сидни на 20 август предизвика възмущение сред играчи, правителствени служители и мнозина в по-широкото испанско общество и повдигна въпроси относно сексизма в спорта.

Решението му да напусне дойде след допълнителни удари върху позицията му през последните няколко дни.

Испански прокурор подаде жалба до Върховния съд срещу Рубиалес в петък за сексуално насилие и принуда.

Жалбата - която дойде, след като Хермосо избра по-рано през седмицата да подаде наказателна жалба заради инцидента - описва как Рубиалес целува Хермосо по устата „без нейното съгласие“, докато държеше главата й с две ръце след Испания победи Англия, за да спечели Световното първенство.

Рубиалес каза, че целувката е била взаимна и по взаимно съгласие, и до неделя се противопоставяше на призивите на играчи, правителствени служители и други да подаде оставка.

Рубиалес също беше отстранен за три месеци от всички футболни дейности на ФИФА в очакване на разследване от страна на световния футболен ръководен орган на действията му.

„След бързото отстраняване, извършено от ФИФА, плюс останалите процедури, открити срещу мен, е ясно, че няма да бъда мога да се върна на позицията си", каза Рубиалес в изявлението си.

"Настояването да чакам и да се вкопчвам... няма да допринесе с нищо положително, нито за Федерацията, нито за испанския футбол. Освен всичко друго, защото има де факто правомощия, които ще попречат на завръщането ми", добави той.

Той каза, че също така се е оттеглил като вицепрезидент на Европейската футболна организация УЕФА. Той публикува изявлението си в X, социалните медии платформа, известна преди като Twitter.

Ройтерс се свърза с представител на Ермосо за коментар относно оставката на Рубиалес и те не отговориха на обаждането.

Ермосо, голмайсторът на Испания за всички времена с 51 гола, в момента играе в мексиканския първокласната Пачука, където тя се премести през юни 2022 г. след втория си период в Барселона.

Испанските правителствени министри, които бяха твърдо зад Ермосо и други, призоваващи Рубиалес да си отиде, отпразнуваха напускането му.

„Феминистката страната напредва все по-бързо и по-бързо,” изпълняващият длъжността министър на труда на Испания Йоланда Диас публикува на X след новината за оставката на Рубиалес. „Трансформацията и подобряването на живота ни е неизбежно. Ние сме с теб, Джени, и с всички жени."

"Всичко свърши", каза испанският министър по въпросите на равенството Ирене Монтеро.

Испанската футболна федерация (RFEF) и испанският синдикат на футболистките FUTPRO не отговориха веднага на Ройтерс ' искане за коментар.

Въпреки че се оттегли като шеф на федерацията, Рубиалес продължи да защитава своята версия за събитията.

Съобщение, публикувано с изявлението му в неделя, гласи: „Ще защитавам честта си. Ще защитя невинността си. Имам вяра в бъдещето. Имам вяра в истината.".

В интервю с журналиста Пиърс Морган в неделя Рубиалес добави, че е взел решението да подаде оставка, след като е разговарял със семейството и приятелите си.

"Луис, трябва да се съсредоточиш върху своето достойнство и продължи живота си. (В противен случай) вероятно ще наранявате повече хора, които обичате, и спорта, който обичате“, цитира ги той.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР