Секторите с най-висок дял в сивата икономика са сервизите за

...
Секторите с най-висок дял в сивата икономика са сервизите за
Коментари Харесай

Инспекцията по труда ще бори сивата икономика, подхваща първо автосервизите

Секторите с най-голям дял в сивата стопанска система са сервизите за ремонт на коли, строителството, селското стопанство и леката индустрия. Главна ревизия по труда (ГИТ) стартира през 2020 година инспекции и наказания за автосервизите.
Това ще са първите ограниченията за надзор, които Инспекцията стартира, оповестяват от институцията.

Акцията идва в отговор на плана на КНСБ, който е озаглавен „ Сивото убива “. Според данните в него тази активност е разпозната като рискова. Мотивите за самодейността са данни от проучване на специалистите на КНСБ, съгласно което 1/5 или 21% от българската стопанска система е сива.

По предложение на КТ „ Подкрепа “ пък ще има акция и инспекции в лечебните заведения с акцент върху разпределението на работното време, коментират още от ГИТ.

Между 25 и 30 на 100 от всички българи вземат участие в сивата стопанска система, демонстрира проучване на Българска академия на науките. Според учените колкото по-слабо развита е дадена стопанска система, толкоз повече предпоставки има за използването на сиви практики. България се подрежда на последно място по приходи в Европейския съюз. Две са главните аргументи хората да одобряват работа в прорез с трудовите закони - неналичието на непрекъснато настоящи предприятия и ниските приходи, регистрират от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и главната измежду тях е работата без трудов контракт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР