Секторът настоява за по-дълги срокове за зеления преход на международна

...
Секторът настоява за по-дълги срокове за зеления преход на международна
Коментари Харесай

Заводите за цинк и олово в Европа: важни, а пренебрегвани

Секторът упорства за по-дълги периоди за зеления преход на интернационална среща с хазаин КЦМ Отсъствието на цинка и оловото от листата с сериозни първични материали на Европейска комисия заплашва вложенията в производството им Европейските производители са застрашени от нелоялна конкуренция от Китай
Трансформацията на промишленост като металургията в границите на Зелената договорка е комплицирано начинание, защото процесът изисква огромно количество запаси и време. Целта е промишлеността последователно да ограничи парниковите си излъчвания, тъй че до 2050 година Европа да стане въглеродно неутрална. Как въпреки всичко това може да стане беше тематиката на 71-вата интернационална среща на производителите на олово и цинк. В нея взеха присъединяване специалисти от Европа, Северна Америка и Азия, а хазаин беше пловдивската КЦМ.

" Без цветни метали Зелената договорка няма да има триумф. Те са основни за съхранението на сила. Използването на цинка да вземем за пример е извънредно значимо в огромни ВЕИ планове като вятърни и фотоволтаични паркове, както и в инфраструктурата, защото защищава стоманата от наслойка. Ние сме наблеязали една пътна карта за развиването на бранша, където основно за бъдещето е потреблението на сила и премахването на въглищата от индустриалния микс. Въпреки известността на водорода към момента не е ясно доколко той дава отговор на потребностите на промишлеността ", разяснява доктор. инж. Сабина Грунд, ръководител на Международната цинкова асоциация и на Дружеството на металурзите и миньорите в Германия (GDMB). Да не си секси промишленост Един от най-значителните проблеми на производителите на олово и цинк в Европа е, че техните артикули не бяха включени в към на Европейска комисия. Това лимитира развиването на производството на тези два метала в блока и прави локалните компании уязвими на неконкурентни практики.

" Металургията е комплициран бранш, той изисква доста време и вложения. За жал в този момент, когато някой вложител види, че оловото и цинкът не са предпазени като сериозни първични материали, може да преразгледа своето предпочитание да влее огромно количество запаси в развиването на фабрики или мини в Европа. Защо да го прави, в случай че същите могат да бъдат импортирани от отвън Европейски Съюз на по-ниска цена? Често отговорът на този въпрос е: " Няма смисъл ", само че това ни прави подвластни от външни сили, а имайки поради събитията от последните години, е ясно, че това не е добра процедура ", разяснява за " Капитал " Кристоф Шише, основен механически шеф на Nordeham Metall GmbH и съпредесдател на GDMB.
Реклама
Решения като това за изключване на оловото и цинка от предпазените сериозни първични материали съгласно Шише могат да провокират нежелани последици в бранша, както се получи в Съединени американски щати. Поради наложените регулации в последното десетилетие и невъзможността на производителите да влагат задоволително запаси страната остана без лични производители на олово.

" За да може да се получат материали за смарт телефони или други уреди, е нужна преправка на олово. Имаме потребност от него като главен материал, преработването единствено по себе си не е задоволително и е нужен рандеман. Оловото няма да изчезне от пазара и прогнозите демонстрират, че всяка година потребностите световно се усилват с 4%. Основен мотор тук е Китай и още веднъж би трябвало да си зададем въпроса дали желаеме да бъдем напълно подвластни от Китай ", разяснява Шише.

Друг проблем, който промишлеността интензивно се пробва да реши сега съгласно съпредседателя на GDMB, е наличието на млади специалисти в бранша. Като причина за това той показва спецефичността на промишлеността и фактът, че младежите не я считат за " секси ", което я прави не толкоз мечтана от тях. " Да срещнеш млад специалист в сферата е необичайност ", споделя той. Въпреки това през последните години съгласно него се следят положителни трендове в бранша. " На срещите като тази преди години имаше единствено мъже на междинна възраст над 50 години. Сега виждаме микс от младежи, и мъже и дами, което е обнадеждаващо. Нужно е обаче още да работим в посока на това да сътворяваме повече връзки с университети, както в Западна, по този начин и в Източна Европа. За мое страдание мисля, че няма връзка сред западните компании в бранша и българските университети, а тук се вършат чудесни неща. Това е едно от нещата, които би трябвало да променим ", разяснява Шише.
Кристоф Шише, съпредседател на GDMB: Индустрията черпи опит от КЦМ КЦМ е една от дребното компании, които произведжат цинк и олово под един покрив, това е изключителна необичайност. В КЦМ имат и опит с brownfielding, където върху територията на остаряло произвеждане се правят всички съвременни действия. Тяхното наличие на пазара и в организацията дава опция да се черпи от техния опит и да се вижда какъв брой време е нужно за внедряването на дадени планове. Друго нещо, с което те способстват е, че са извънредно отворени към това да споделят своят опит и знание, а това е необичайност. Реклама
По-добър имидж
България ще спомогне доста за зеления преход и ресурсната автономност на Европа в бъдеще. Имаме потребност от метали като цинка и оловото, въпреки това да не е изцяло осъзнато на по-високи равнища. Цветните метали са стратегически активи и наличието на компании като КЦМ единствено ще усили значимостта на България в Европейски Съюз при реализиране на бъдещите му цели. Лоренцо Мароти
представител на Eвропейската организация на производителите на цветни метали (Euromateux)

Добивът на метали от вида на оловото и тяхната преправка в тежката промишленост постоянно се сблъсква с отрицателно отношение от страна на крайния консуматор поради токсичните им свойства и резултата върху хората и околната среда. " Този имидж важи освен за оловото, само че за доста други материали. Най-важното в тази ситуация обаче е по какъв начин се ръководи рискът на даден материал, по какъв начин се употребява и по какъв начин се създава. Рискът постоянно ще го има, само че в случай че успеем да понижим до момента на консуматор и служащ, проблем не би трябвало да има ", разяснява Мароти. Според представителя на Euromateux от ден на ден се вижда узряването на производителите и потребителите за потребността Европа да е деятелен участник във всички стадии на веригата за доставки, а не да е единствено краен потребител. " Това дава опция за повече контрол върху самите процеси и за гаранция, че всички стандарти и закони се съблюдават ", споделя той. Местният опит на КЦМ КЦМ е един от водачите във връзка с Зелената договорка в Европа. През 2014 година компанията завърши огромен план с, като построи ново оловно произвеждане и модернизира цинковото, без да прекъсва работата на завода. Това е по този начин нареченият brownfielding - въвеждане на нови технологии на площадката на съществуващи уреди.

Работа по нов план - " Технологична интеграция на КЦМ " стартира в края на 2019 година, като инвестицията е изчислена на към 150 млн. евро. Чрез него компанията възнамерява да преработва отпадъчни и вторични първични материали, съдържащи олово и цинк, както и да реализира оптималната интегрираност в двете производства. обезпечено за към 130 млн. евро, световните условия забавиха осъществяването му.

" Изчакваме по-благоприятна икономическа конюнктура, която да разреши реализрането на плана в неговата целокупност. В момента сме в стадий привършване на процедурата по отчета за влияние върху околната среда и чакаме да получим позволение за градеж. Този план се състои от няколко подпроекта, някои от които считаме да рестартираме и да са част от проектите ни за идната година. Това включва построяването на хранилище за боклуци на площадката на завода, склад за предпазване на излезли от приложимост акумулаторни акумулатори, площадка за депозиране и обработка на прахообразни първични материали и други ", разяснява за " Капитал " Иван Добрев, изпълнителен шеф на КЦМ.
КЦМ приключи първия си огромен плана за софтуерно възобновяване и разширение на производството през 2014 година Фотограф: NA
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР