Секторът на информационните технологии в България е стабилен, но в

...
Секторът на информационните технологии в България е стабилен, но в
Коментари Харесай

Засега няма риск у нас работни места да бъдат заети от изкуствен интелект

Секторът на осведомителните технологии в България е постоянен, само че в някои посоки потребността от квалифицирани експерти остава. Добра вест за търсещите работа в областта на високите технологии е, че в страните-членки на Европейския съюз, измежду които е и България, има прочут консерватизъм във връзка с потреблението на изкуствения разсъдък за усъвършенстване на бизнес процесите. Това значи, че фрапантно редуциране на служащи, които да бъдат заместени от „ умни машини “, към момента не се следи. Това стана известно от думите на Наталия Георгиева, изпълнителен шеф на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

За Българска телеграфна агенция тя уточни, че в международен мащаб през предходната година е имало освобождение на фрагменти, защото по време на пандемията от COVID-19 са били наети доста хора, с цел да се отговори на потребността от цифровизация.

В момента фирмите се връщат към естествения брой фрагменти, от които имат потребност. У нас този развой не е осезателен. Изкуственият разсъдък е относително скъпа инвестиция – по огромната част от бизнеса към момента се ориентира по какъв начин да го приложи в своята работа, с цел да увеличи продуктивността, сподели Георгиева.

„ Опити за използването на изкуствен интелект има и в България “, добави още тя и обясни, че те са в посока повишение на успеваемостта на интервенциите в даден бизнес.

„ Това, несъмнено, не включва редуциране на служащи “, посочи изпълнителният шеф на AIBEST.

По думите ѝ в Европа занапред се одобряват закони за изкуствения разсъдък, което носи потребността от ново пригаждане.

Бизнесът от своя страна е на мнение, че точно в него е бъдещето на технологиите, само че към момента е относително въздържан по отношение на разкриването на цялостния му капацитет, стана известно от думите на Георгиева.

Днес Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) провежда среща в Бургас сред представители на организацията, бизнеса и просветителните институции в града. Инициативата се организира в границите на третото национално „ Роуд шоу “ на AIBEST, целящо да съкрати дистанцията сред учащите и фирмите от IT бранша, предлагащи работа.

„ Миналата година събрахме към 400 деца. Голяма част от тях откриха поле за реализация. Много от децата се включиха и в друга наша самодейност – " Техническа академия “, с която им оказваме помощ да доразвият техническите си умения, работейки по разнообразни планове в групи. Имаме и деца, които си откриха трайно работа. Бизнесът показа, че е разкрил доста фрагменти в Бургас “, обясни още Наталия Георгиева. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР