Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен

...
Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен
Коментари Харесай

МВР отчете сериозен ръст на сексуалните престъпления

Сексуалните закононарушения против деца и изобщо половите закононарушения бележат сериозен растеж.

Това заяви пред БНР Явор Колев, шеф на отдел "Трансгранична престъпност " в ГДБОП.

По думите му, от началото на годината антимафиотите имат над 80 сполучливи интервенции против педофили в страната, а също и акции по изнудвания, които са ориентирани към възрастни жители. През последната седмица сполучливите интервенции на територията на страната са четири.

"Става въпрос за разпространяване на педофилски материали в интернет и полово изнудване на деца по интернет ", добави Колев. Той акцентира, че се подхващат голям брой превенционни ограничения в тази посока, като от началото на годината са предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към уеб сайтове с детска порнография.

"Всякакви жители са изнудвани в интернет пространството. Изпадайки в някакво по-особено положение, хората навлизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и дават материал, който в следствие бива употребен за изнудване против финансови средства ", изясни шефът на "Трансгранична престъпност ".

Според Явор Колев, рисковата игра "Синият кит " е "малко като зеления хайвер " – всички са чували за него, само че никой не го е виждал.

"Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността. В България няма такива случаи, а и все още няма публични данни от нашите сътрудници нито в Европейски Съюз, нито в Русия, нито в Съединени американски щати. Категорично мога да кажа, че в България разпространяване на този вид офанзива не съществува ", безапелационен бе Колев.

Той добави, че законодателството би трябвало бързо да се трансформира, тъй че да бъде съответно на бързо изменящите се условия във виртуалното пространство и развиването на технологиите.

"Нашето законодателство, изключително в Наказателния кодекс, е с много огромна отминалост. Последните промени във връзка с киберпрестъпленията са с повече от 10 години отминалост, което основава предпоставки за ненаказуемост на избрани действия в интернет. Трябва да се актуализира законодателството, би трябвало да се синхронизира със законодателството на нашите сътрудници от Европейски Съюз и да имаме задоволителна еластичност при използването на този вид законодателство ", разяснява Явор Колев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР