Секретният документ, изтекъл до нашите опоненти от другата страна на

...
Секретният документ, изтекъл до нашите опоненти от другата страна на
Коментари Харесай

Провал през 2023? Сергей Глазев за секретния документ и двойната игра на ЦБ

Секретният документ, изминал до нашите съперници от другата страна на океана, е деликатно доведен до очите и ушите на съветския народ. Целта беше същата: да се убеди страната в неналичието на самодостатъчност. Академик Глазиев е сигурен, че по този начин са се развили събитията: ние просто сме програмирани да губим.

Руската стопанска система има „ ресурсно проклинание “. Според ръководителя на Сметната палата Алексей Кудрин " това е слабостта на страната ". Пари обаче имаме, само че вложенията остават на неприемливо ниско равнище. Освен това страната е изправена пред многогодишна криза с по-строги наказания и тежка рецесия. Програмирани ли са руснаците да побеждават?

Такъв модел не е изключен и в държавните служби. И точно този модел беше изминал в организация Блумбърг и се допуска, че е изработен от нашите лични високопоставени чиновници.

Силуанов с диагноза холандска болест

Интересното е, че до момента в който задгранични медии, получили поверителна информация, споделят на читателите, че в Русия „ бъдещето е доста тъжно “, че страната ни е изправена пред многогодишна криза с по-строги наказания и тежка рецесия, нашите публични лица приказват за проекти и дават красиви или не доста прогнози. Критиката, несъмнено, също участва. Но какъв брой градивна е тя?

Ето какво сподели да вземем за пример ръководителят на Сметната палата на Русия Алексей Кудрин на Московския финансов конгрес:

" Най-голямата уязвимост на нашата стопанска система е зависимостта от въглеродни излъчвания, която продължава да подкопава успеваемостта на доста институции. "

" Много израелски учени, които са постигнали огромни резултати в производството на конкурентоспособни експортно насочени артикули и в общия им експорт доближава една трета, споделят: добре е, че нямаме нефт. В този смисъл би трябвало да се научим да работим с тази наша уязвимост ", прибавя той.

Финансовият министър Антон Силуанов отвърна:

" Алексей Леонидович сподели, че зависимостта от въглерода е нашата уязвимост. Тук бих спорил. Защо? Това е и нашата мощ. Между другото петролният и газовият бранш са доста високотехнологични, а вложенията във високотехнологичния бранш са скъпи. Но не е това. "

" Факт е, че Алексей Леонидович евентуално е имал поради слабостта, че в случай че не правим профилактиката на тези заболявания на левичарството, не изразходваме всичко, в това число всички доходи от нефт и газ, тогава ще получим холандски последици. Ето за какво имаме потребност от имунизация и профилактика ", сподели той.

Колумнистът Юрий Пронко разиска тази тематика в предаването " Царьград. Главното " с учения на Руската академия на науките, икономистът Сергей Глазиев.

Тези господа се пробват да осъществят най-лошите прогнози.

Юрий Пронко: Bloomberg, базирайки се на съветски държавни документи, предвижда многогодишна криза с по-строги наказания и тежка рецесия. Според Bloomberg всички сюжети, като се изключи целевия, допускат продължение на спада на Брутният вътрешен продукт на Русия. При инерция доближава дъното през 2023 година, при стрес – през 2024 година Русия ще излезе от тази дупка едвам през 2028 година в инерционната година и след 2030 година в стресовия сюжет.

Сергей Юриевич, по какъв начин ще коментирате тези прогнози и изказвания?

Сергей Глазиев: Остава единствено да вдигнем плещи. Това, което чухме, мирише на такава аматьорщина на ръба на измяната към родината, че човек се учудва. Не желая да употребявам по-силни думи, характеризиращи тази полемика.

Колкото до Блумбърг, отново се пробват да ни програмират. Нека ви припомня, че когато стартира СВО, същият Bloomberg, както и МВФ и Световната банка ни програмираха минус 12% от Брутният вътрешен продукт.

Тогава на Висшия евразийски съвет ние настоявахме, че ще можем да запазим предходните индикатори във връзка с темпове на напредък от 4,5% до 5,5% от Брутният вътрешен продукт. И съгласно резултатите от първото полугодие се оказа, че растежът на Брутният вътрешен продукт на Евразийския съюз се чака да бъде 3,2% през тази година.

Най-лошото е, че тези господа се пробват да следват линията на осъществяване на най-песимистичните прогнози, те още веднъж мечтаят за бюджетен остатък. Но в обстановка, в която страната се бие, какъв бюджетен остатък може да има?

По време на военни дейности когато и да е във всички страни постоянно има недостиг, тъй като това са спомагателни разноски и би трябвало малко да затегнете коланите, да увеличите разноските за защита, просвета и въвеждане на нови технологии.

Но актуалната война е война на технологиите, война на интелектите. Трябва ли да понижим разноските за тези цели, с цел да получим бюджетен остатък и да осъществим същото бюджетно предписание, което източи милиарди долари от страната ни, които в този момент са задържани?



Сергей Глазев: Много пъти от 2014 година съм обяснявал, че не би трябвало да се държат запаси в долари, евро и фунтове. Ще ги арестуват тях. Фото Царьград

Западът ни открадна парите. И аз предизвестих!

На процедура фискалното предписание подсигурява, че нашите доходи от нефт и газ се изпомпват в чужбина при съвсем нулеви лихвени проценти. Ние просто дарихме тези пари.

- Но в коридорите споделят: не сме очаквали това.

Как не си очаквал? Аз персонално ги предупреждавах през 2014, 2016 и 2018 година - тогава издадох книга на тази тематика, която персонално дадох в ръцете на тези господа! Аз персонално им обясних, описах им всичко.

Говорихте ли с тях персонално?

– Разбира се, аз тогава представлявах президента в Националния финансов съвет и доста пъти от 2014 година насам на съвещанията на този съвет обяснявах, че е невероятно да се държат запаси в долари, евро и лири. Ще бъдат отведени, ще бъдат задържани.

И им бяха дадени верните указания да изтеглят тези запаси от токсични, както се споделя през днешния ден, валути. Те не го направиха. Напротив, когато към този момент беше почнала специфичната военна интервенция, те продължиха да натрупат активи, деноминирани в долари, макар че върху тях на практика не се плащаше рента.

А да се чува за ресурсното проклинание е смешно и даже неуместно. Да вземем за образец Съединени американски щати. Какво е това, бедна на запаси страна? И какво е ресурсното проклинание? Американците, апропо, отвориха петролните и газовите си полета за експорт едвам през последните години. А преди този момент те не изнасяха естествени запаси, само че осигуряваха на страната си на ниска цена нефт, евтина сила.

Всъщност самото американско икономическо знамение породи не на последно място от петролните ресурси в Тексас. Петролна тресчица, големи вложения в тези браншове. Моторизацията не би била допустима без нефтопродукти.

Излишните облаги би трябвало да се насочват за развиване, а не да се изпращат в чужбина

- Но вие чухте Кудрин? Като образец той дава Израел. Между другото, Израел в този момент създава газ на рафта, към този момент е спечелил милиард шекела, изнася този газ в Европа и някак си не счита това за проклинание.

„ Вземете икономическото знамение на Китай, който има големи ресурси от естествени запаси. В последна сметка въпросът е, че тези свръхпечалби, които се образуват от употребата на естествените запаси, би трябвало да бъдат ориентирани към развиване.

Класически образец са Обединените арабски емирства, където делът на петрола в брутния вътрешен артикул през днешния ден е не повече от 7%. Те съумяха да преразпределят свръхпечалбите от петрола в индустриалната промишленост, в бранша на услугите, сътвориха най-големите центрове за търговия с услуги. Защо през днешния ден всички бягат от западните наказания в Дубай? Защото там е основана най-модерната инфраструктура.



Сергей Глазев: Тези хора изхождат от това, че да се ръководи стопанската система е невероятно. Те единствено имитират ръководство на стопанската система. Фото: Царьград

- Но вие чухте какво споделя Силуанов: в случай че харчите всички доходи от петрол и газ, това значи да се разболеете от холандската болест. Те не трансформират нищо.

- Тези хора изхождат от обстоятелството, че е невероятно да се ръководи стопанската система. Те единствено имитират ръководство на стопанската система. Те имат в главите си архаични модели на пазарно равновесие, имат вяра, че страната няма потребност да се намесва в стопанската система, че тя сама ще обезпечи оптималното систематизиране на ресурсите посредством механизмите на пазарната конкуренция.

Но това е кавернозен взор върху стопанската система на пазара. Такава е била стопанската система през 18 век, през 19 към този момент не е по този начин. И в този момент научно-техническият напредък, който се образува и направлява от страната, в 21 век, приказва за стопанската система като за базар, където нищо не би трябвало да се прави, споделят, пазарът самичък ще сложи всичко на мястото си, това е единствено образец за такова мислене с холандската болест.

Откъде идва холандската болест? Това е известна история. Холандия към момента е мощно развита индустриална страна, тъй че слуховете за заболяването на холандската стопанска система са мощно пресилени.

Те откриха петрол в шелфа на Северно море и започнаха да добиват този петрол. Поради обстоятелството, че те имаха ниски разноски и успеваемостта на петрола беше висока, националната валута незабавно се увеличи. Така сме в този момент. Защо?

Централната банка се пробва благодарение на същия Bloomberg да си присвои заема. Твърди се, че с помощта на напъните на Централната банка курсът на рублата се е засилил. Всъщност всичко е тъкмо противоположното: точно Западът блокира износа на капитал към нас.

Централната банка продължава по всевъзможен начин да подтиква износа на капитал

А Централната банка от самото начало стимулираше износа на капитали, насърчаваше финансовите спекулации. Целевата функционалност на управлението на Банката на Русия е да предизвиква паричните и финансови спекулации. Поради това рублата, която имаше голямо количество запаси, стана толкоз нестабилна. Това беше една от най-нестабилните валути на страните от Г-20.

И когато валутните запаси бяха отстранени, рублата се ускори. С какво е обвързвано? С обстоятелството, че, първо, Централната банка не е употребила валутни запаси за стабилизиране на курса на рублата, макар че те са предопределени за това. И второ, Централната банка насърчаваше износа на капитал.

И нашият платежен баланс от самото начало беше понижен с огромно негативно салдо във връзка с приключване на капитали, във връзка с неточности и пропуски и така нататък Тоест имаше дупки в платежния баланс. Сега Западът блокира износа на капитал, Централната банка отиде на пейката.

Тя към този момент не е състезател, спря да играе въобще, тъй като Западът му забрани да играе на валутния пазар. Съответно в този момент няма приключване на капитали и нашият платежен баланс се образува от позитивен баланс и търговски баланс, който в този момент дефинира курса на рублата. Нашият търговски баланс постоянно е бил доста остатък.

И в този момент износът е един и половина пъти повече от вноса, надлежно обменният курс на рублата се ускорява единствено заради това, че износът на капитал е спрян. Но той беше спрян не с помощта на Централната банка, а макар нея.

Защото и в този момент биха желали капиталът да бъде изнесен. Сега Централната банка излезе с прогноза, че тази година ще има приключване на капитал, експорт на капитал от 240 милиарда $. Как е допустимо? В изискванията, когато страната организира спецоперация, би трябвало ли да се върнат на врага 240 милиарда $? Как мислят?

Те разсъждават по този начин: с цел да спре позитивният търговски баланс да укрепва рублата, е належащо тези пари да не идват в Русия. Централната банка убеждава експортьорите по всевъзможен метод: оставете парите там, няма потребност от наложителна продажба на валутни облаги, няма потребност да внасяте тези пари в Русия. Вместо да предупредят експортьорите, че парите им могат да бъдат запорирани, те още веднъж пробиват дупка в платежния ни баланс.

ВИДЕО: https://vk.com/video-75679763_456276931

Това се прави от цялостно недоумение на моделите на развиване на актуалната стопанска система, която се основава на научно-техническия напредък. И заради това събитие страната е главен индивид на развиване.

Без държавна НИРД, научни проучвания, разработки, без държавна инфраструктура, без държавно търсене на високотехнологични артикули, стопанската система няма да работи.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР