Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов

...
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов
Коментари Харесай

Призовават украинската църква да скъса окончателно с Москва и Путин

Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Олексий Данилов съобщи, че УПЦ на Московската патриаршия би трябвало или да признае принадлежността си към Руската православна черква, или изцяло да прекъсне връзките си с нея.

Данилов прикани Украинската православна черква публично и същински, а не алегорично, да скъса връзките си с Москва и да назова Путин дявол.

" Ако криеш връзката си с Московската патриаршия, връзките си с хора, които се молят на съветска територия да бъдем убити от съветски бойци, по какъв начин тогава можеш да погледнеш украинците в очите ", попита Данилов в телевизионно присъединяване.

Данилов разяснява и апела на митрополит Павел Лебед, викарий на Киево-Печорската лавра, към украинския президент Володимир Зеленски да не лишава от Украинската православна черква два храма на територията на лаврата. Църквите са благосъстоятелност на украинската страна и договорите им за наем с църквата " Москва " ще изтекат при започване на новата година.

Освен това Данилов упорства викарият на Киево-Печерската лавра Павло да се обърне към съвестта си, а не към президента Володимир Зеленски.

" Първо се обърнете към съвестта си. Защо криете името си? Не е почтено, хората би трябвало да знаят къде отиват. Вие нямате нищо общо с Руската федерация, по тази причина публично отричате, казвате, че Путин е дявол. Наричайте нещата с същинските им имена и тогава ще бъде заслужено ", добави секретарят на НСЗД.

През май УПЦ реши да отстрани от устава си споменаването на Московската патриаршия и каноничната си принадлежност към нея, само че съперниците на " московската " черква считат това единствено за алегорична стъпка. Украинските управляващи упрекват някои свещеници от УПЦ в проруски възгледи. Миналия месец бяха осъществени и редица претърсвания в обители към храмове, като беше оповестено, че са открити доста проруски пропагандни материали. Едновременно с това тази година доста от украинците означиха Рожество Христово по западния календар декември месец, а не по православния - 7 януари, който следват с Московската патриаршия.
 Украйна завърши обиските в църкви и манастири, до неотдавна лоялни на Москва
Украйна завърши обиските в църкви и манастири, до неотдавна лоялни на Москва

Там е открита проруска агитация

Вчера Конституционният съд на Украйна постанови, че Законът за свободата на съвестта и религиозните организации, признат пред четири години, е в сходство с Конституцията на Украйна. Измененията плануват, че религиозните организации и сдружения, които са част от или са част от религиозна организация или съдружие, чийто управителен център се намира отвън Украйна и в страна, която е приета със закон за направила военна експанзия и/или краткотрайно е окупирала част от територията на Украйна, би трябвало да осведомят за тази своя принадлежност още в своето име. Законът визира директно Украинската православна черква (официално Киевска митрополия на Украинската православна църква), която е част от Руската православна черква.

Украинската православна черква на Московската патриаршия отхвърля да промени името си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР