Сега в света циркулират повече от 600 подвида на щама

...
Сега в света циркулират повече от 600 подвида на щама
Коментари Харесай

СЗО: Повече от 600 подвида на щама Омикрон на коронавируса циркулират в света

Сега в света циркулират повече от 600 подвида на варианта на ковид Омикрон, в това число XBB.1.5, чието разпространяване се чака да се усили. Експертът от Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керкхов съобщи това в Женева, заяви ТАСС.

„ Омикрон към момента е най-заразният вид на ковид. В момента има повече от 600 подвида на Омикрон, които следим, и подвидът XBB.1.5 е един от тях. Така че вирусът продължава да се развива “, сподели Ван Керкхов по време на обичайната сесия за въпроси и отговори, излъчена в Туитър на СЗО. „ Очакваме разпространяването на XBB.1.5 да се усилва “, предизвестява специалистът.

Тя акцентира, че XBB.1.5 " има преимущество в растежа пред другите циркулиращи подвидове ", написа Българска телеграфна агенция.

" Не следим смяна в тежестта на протичане на болестта при заразяване с XBB.1.5. Данните за оценка на тежестта на XBB.1.5 обаче са лимитирани ", изясни Ван Керкхов и добави, че в международен мащаб са известни към 9000 геномни последователности на XBB.1.5.

Към 3 февруари СЗО оповестява за 754 018 841 души, инфектирани с ковид от началото на пандемията и за 6 817 478 смъртни случая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР