Сега ще попътуваме до Хърватия, за да ви покажем какво

...
Сега ще попътуваме до Хърватия, за да ви покажем какво
Коментари Харесай

Грижа за околната среда: нова пречиствателна станция в Хърватия

Сега ще попътуваме до Хърватия, с цел да ви покажем какво значи на процедура грижа за околната среда. Благодареие на нова пречиствателна станция, построена благодарение на Европа, реките край град Карловац са по-чисти, а от отпадъците се създава биогориво. Така се покачва качеството на живот, а идват и повече туристи, жадни за разходки измежду природата.

В зелените долини на 4 реки, ситуиран в центъра на Хърватия, единствено на 50 километра от столицата Загреб - в град Карловац са разкрили формулата за удобен живот.

" Карловац е на 442 години. Kолкото повече минава времето, ние ставаме по-млади, по-млади с духа си. Карловчани и карловчанки са доста работливи и новаторски. В този миг цялата индустрия се базира на нововъведенията точно на самите карловчани ", споделя кметът на Карловац Дамир Мандич.

Тук синьото на чистата вода среща зеленината към реката. Вътре - животът кипи. Отвън - разходките са приятни.





Чистотата на водата зависи значително от активността на хората. Един човек обаче може да поправи грешката на доста други - замърсяването. И го прави всеки ден. Това е Дарио. Работи в градската пречиствателна станция. Има още единствено 9 сътрудници. Разделени на две смени - те наблюдават процеса в построената по европейски модел станция.

" Всичко стартира тук - на 10 метра под нас отпадъчните води влизат тук в този обект с два типа оппадъци - груби и фини, пясък и мазнини. Само тук има миризма ", споделя Дарио Щефанац, началник на оборудването.

Станцията пречиства повече от 5,5 милиона кубични метра вода на година. А в нея има какво ли не. Отпадъците се отстраняват с три стъпки: машинален, биологичен и химичен стадий на филтриране.

" 70 тона годишно имаме единствено огромни и фини боклуци плюс 80 до 100 тона годишно пясък единствено в този обект, което значи - единствено 150-170 тона боклуци годишно и всичко това в предишното е свършвало в река Купа. Сега тази вода отива чиста в реката ", изяснява Дарио Щефанац.

За година създават и тонове наслойка. А в нея има 75 % вода и всичко останалото е сухи субстанции. Чрез план за 2 милиона евро от Европейски Съюз и грантове строят оборудване за слънчево сушене на наслойка - нещо като парник. С него се понижават разхдите за отсрочване на утайката. Така от една страна се пречиства водата и редом се взема решение казусът с утайката. А тя - макар името си - е потребна. Използват утайката за произвеждане на тухли и за биогориво. Така боклукът от вреди стартира да носи изгоди.

" Продуктът от пречистването се стабилизира, загрява се и се употребява за зимата за отопление ", добавя Дарио Щефанац.





Проверяват всеки ден и качеството на питейната вода. А всичко, което вършат, е за чистотата, само че и за децата - учат ги по какъв начин да пазят околната среда и то от най-ранна възраст. Благодарение на различен план начални учебни заведения постоянно водят групи в пречиствателната станция.

" Учим и децата да не хвърлят боклуци. Най-големият проблем са мокрите кърпички, клечките за уши, памперси, тъй като не се разграждат. Решетките са на 3 милиметра разстояние и това тук са мокрите кърпички, които извадихме ", показва Щефанац.

И всичко това е допустимо, с помощта на Европа - като се стартира от терена, на който е построена станцията.

" Мястото, на което е построено това оборудване 2014 година е било окупирано по време на войната и при градежа цялото това пространство е трябвало първо да се разминира ", споделя Щефанац.

Своето развиване базираме на нашата традиция, само че и на обстоятелството, че Карловац, като част от Хърватия, е и част от Европейски Съюз. Тук виждаме едно огромно пространство, което се развива и съумяваме да имаме доста скъп урбанистичен живот. Влагаме доста труд, с цел да използваме оптимално капацитета на европейските фондове - както в предишния програмен интервал, по този начин ще бъде и в бъдеще. Като двете съществени цели на нашите вложения са работни места, с цел да осигурим още по-големи вложения в Карловац, както и да използваме нашите естествени запаси за туризъм ", съобщи Дамир Мандич, кмет на Карловац.

Така синьото е по-синьо - чисто и бистро.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР