Сега се оказва, че ще чакаме поне още 10 години

...
Сега се оказва, че ще чакаме поне още 10 години
Коментари Харесай

Радев: Поне 10 години ще чакаме изтребителите F-16 от САЩ да влязат в готовност

" Сега се оказва, че ще чакаме най-малко още 10 години до момента в който изтребителите бъдат доставени и влязат в оперативна подготвеност. Това е извънредно доста време. " Това разгласи Румен Радев след срещата на НАТО в Брюксел откакто напомни дългия път до подписването на контракта със Съединени американски щати през 2019-а за придобиването на нови изтребители F-16.

Според него няма дълготраен вид за поддръжка на нашите МиГ-29 и би трябвало да се търсят варианти с машини втора употреба, които да запазят бойните качества на българските Военновъздушни сили.

„ Очевидно е, че в тази конюнктура на растяща ескалация Русия отпада като алтернатива изрично за поддръжката на самолетите, чийто запас изтича. Днес се състоя, както беше контрактувано с полския президент, среща на министрите на защитата началниците на защитата другата седмица се надявам да има група и да изследваме опцията на полската промишленост и военновъздушни сили, само че, доста значимо, което разгласих и на срещата през днешния ден – това е малко краткотрайно решение “, означи Радев.

" Фактът, че ще имаме вероятно оперативна подготвена ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за Противовъздушна отбрана на НАТО към 2030 година , значи, че ние би трябвало да запълним тази празнина, с цел да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни експерти. Ако ние ги загубим, това значи, че връщане няма. Това значи, че ние сме компрометирали и планът F-16 ", съобщи Радев.

Той сподели, че е сложил този въпрос на Министерство на защитата, които би трябвало да прегледат всички вероятни разновидности за поддръжка на самолетите ни, като " Русия отпада като алтернатива ", а решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е краткотрайно, би трябвало ни стабилно решение, безапелационен е президентът.

Той е сложил въпроса и пред американския президент Джо Байдън. " Ако не може да се форсира доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора употреба Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, би трябвало да търсим вид за европейски изтребители на лизинг от нашите сътрудници. Италия и Франция са подготвени да дискутираме този въпрос ", сподели президентът и добави, че по-късно в четвъртък министър председателят Кирил Петков ще разиска тематиката с канцлера на Германия Олаф Шолц.

Президентът акцентира, че търсенето на различни разновидности е от компетенцията на държавното управление и към този момент е приказвал с премиера Кирил Петков. Първият вид е с американски F-16 втора употреба, които да бъдат взети на лизинг. Радев е обсъждал с Марк Рюте и опция за образование на лизинг по програмата за осъвременените F-16 MLU в Нидерландия, както и вероятно придобиване на изтребителите.

„ Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители от нашите сътрудници на лизинг, с цел да запълним тази празнина. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, подготвени са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – подготвен е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща по-късно с канцлера Шолц, също се разбрахме да се приказва по този въпрос “, добави Радев.

Германия и Италия употребяват " Еврофайтър ", a Франция сега модернизира своите " Мираж 2000 ", като също така се чакат спомагателни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 година " Рафал ".

По въпроса за снабдяване на военно съоръжение на Украйна, президентът съобщи, че подобен апел няма в НАТО и това е решение на обособените страни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР