Сега науката потвърждава нещо, което знаем и от житейския си

...
Сега науката потвърждава нещо, което знаем и от житейския си
Коментари Харесай

Учени потвърдиха житейския опит: Денят наистина се познава по сутринта

Сега науката удостоверява нещо, което знаем и от житейския си опит: денят се познава по утрото. Според новото проучване, когато заран се събудим с настройката, че ни чака ден, изпълнен със стрес и терзания, това ни кара в действителност да претърпяваме този стрес, даже без да има същинска причина за това, написа Лайфстайл бг.

Учените открили, че сходна настройка утежнява доста работната памет през целия ден. Нещо повече, резултатите от напрежението, подбуден от самото очакване за него, били доста по-силни, в сравнение с тези от фактически претърпените стресиращи обстановки.

За да стигнат до тези резултати, откривателите присъединили в опита 240 души на възраст сред 25 и 65 години. Те били помолени да употребяват приложение, което ги подканва да оповестят равнищата си на стрес в няколко разнообразни момента: заран, пет пъти денем и вечер, когато трябвало да кажат какви са упованията им за идващия ден.

Те били помолени да вършат и по няколко теста дневно, оценяващи работната им памет - участниците трябвало да си спомнят позициите на точки, ситуирани върху мрежа.

Оказало се, че упованията за утрешния ден нямат значение за работната памет, за разлика от настройките заран.

Учените споделят, че мислите за напрежението " изсмукват " ресурса на вниманието ни и утежняват осъществяването на дилемите, които го изискват.

" Ако мислите, че денят ви ще бъде стресиращ, то ще изпитате тези резултати, даже нищо стресиращо да не се случи в последна сметка. Досега това не беше демонстрирано в теоретичен опит и демонстрира смисъла на това по какъв начин гледаме на света към нас ", споделя невропсихологът Мартин Слиуински.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР