Сега е моментът държавите от НАТО да обърнат внимание на

...
Сега е моментът държавите от НАТО да обърнат внимание на
Коментари Харесай

Зам.-генералният секретар на НАТО: Време е да се наваксат пропуснатите разходи за отбрана

Сега е моментът страните от НАТО да извърнат внимание на изискваниятаmа пред своята защита, свързани със актуалните закани, прикани заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемюлър в изявление за " Дневник ".

" Днес към този момент сме излезли от икономическата рецесия и въпреки финансовите министерства в страните членки на НАТО да имат разнообразни цели в този момент е моментът всички да извърнат внимание на условията, поставяни от заканите, пред които сме изправени. Трябва да наваксате изгубеното време. " - уточни Готемюлър, която бе на посещаване у през последните дни, с цел да се срещне с българското държавно управление и да участва на неофициалния съвет на министрите на защитата на Европейски Съюз.

Тя е била към този момент в България като асистент държавен секретар на Съединени американски щати, само че това е първата ѝ аудиенция като най-високопоставения представител на Съединени американски щати в политическото управление на алианса.

Готемюлър изрази предпочитание за по-чести двустранни контакти с България на равнище държавен глава и министри на защитата и външните работи.

Тя разяснява също условието за увеличение на разноските за защита и до каква степен това е обвързвано с настояването на новата администрация във Вашингтон.

" Не, въпросът за увеличение на разноските за защита предшества идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом ", разясни заместник-генералният секретар на НАТО.
" Преломната година бе 2014, когато руснаците завзеха Крим и дестабилизираха Източна Украйна. Хората не помниха, че в това бе и годината, в която " Ислямска страна " завладя Мосул в Ирак. Наблюдавахме усилване на насилието и неустойчивостта и осъзнахме, че би трябвало да се заемем с още една борба. Фокусът не е единствено върху груповата защита, само че и върху способността да разпространяваме непоклатимост и да се борим с тероризма. Всичко това подейства като тревога, като сигнал за събуждане и на срещата на върха в Уелс бяха поети задължения страните членки да се движат към разноски за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт и 20% от тях да се влагат в нов потенциал и благоприятни условия. " - подсети гостенката.

Тя удостовери, че този въпрос е обсъждан от нея в София: " Изразих признателност, че българското държавно управление показа проект да реализира този предел към 2024 година Защото в действителност от Вашингтон непрестанно чуваме настоявания страните да имат такива проекти за увеличение на вложенията в защита. "

Във връзка с обстоятелството, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз и заделянето на повече средства за защита не се посреща с възторг от ръководещите, тя повтори, че " България постъпи вярно като създаде проект и това е доста, доста значима крачка ".

" Подготвяйки са за гостуването ми, прочетох, че вашият Брутният вътрешен продукт пораства и това е нещо доста положително. Икономиката пораства, безработицата понижа мощно и въпросът е - а той важи за всички страни от НАТО - че през 2008-2013 година всички бяхме в плен на международната криза. Както в Европа, по този начин и в Северна Америка съдружниците трябваше да отговорят на въпроса защо да отидат намалелите средства - за пенсии, опазване на здравето, обучение или за защита. Но в този момент е моментът да наваксате изгубеното време. " - акцентира Роуз Готемюлър.

Тя се изрази удовлетворение от наличието на дами в българската войска: " Честно ще ви кажа, че когато приказваме за българските войски в централата на НАТО, постоянно се чуват доста положителни оценки за вашите военни. Сред всички страни от НАТО вие сте девети по дял на дамите измежду чиновниците в отбранителните сили. Това е нещо доста, доста хубаво, имайки поради, че започнахте по-късно от други страни с този развой. "

Гостенката подсети също за доста добре подготвените български военни, в това число спецчасти, потвърдили цената си в Афганистан и на други места като Косово и Украйна.

" Ние сме алианс на 29 демокрации, защитаващи хората, само че и правилата си. Това е една от най-важните задания пред НАТО - да брани интернационалното господство на закона и правила като този на суверенитета и териториалната целокупност, нуждаещи се, за жалост, от специфична отбрана в наши дни. " - заключи заместник-генералният секретар на НАТО. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР