Седящ сред кухненската пàра, украинският войник Антон е готов да

...
Седящ сред кухненската пàра, украинският войник Антон е готов да
Коментари Харесай

Украйна е изправена пред битката за Часов Яр - врата за завладяването на Донбас

Седящ измежду кухненската пàра, украинският боец Антон е подготвен да вземе присъединяване в нова интервенция за отбрана на Часов Яр - място от стратегическо значение за контрола над източната част на Донбас.

След година на относителна непоклатимост на фронтовата линия съветските сили означават прогрес против украинската войска, която се мъчи да си запълни състава си и страда от дефицит на муниции заради закъснение на западната помощ.

Сега те се стремят да завладеят Часов Яр, ситуиран на рид на 20 км западно от Бахмут - град, който Русия завладя през май 2023 година след месеци на яростни сражения.

" Ако руснаците завладяват Часов Яр, вратата ще бъде отворена и за други градове... по тази причина е значимо да ги спрем там ", изяснява 40-годишният боец Антон, написа Българска телеграфна агенция.

От преобладаващата позиция към Часов Яр руснаците ще имат съществена база и ще могат да се насочат към градовете под нея: първо Краматорск, основният град в района под украински надзор и главен логистичен център за украинската войска, а по-късно, евентуално, и Славянск.

Тези два града имат алегорична стойност за Москва: преди десетилетие проруските сепаратисти ги превзеха за малко по време на първите конфликти с Киев.

Оказал се сега на фронтовата линия, Часов Яр е на пътя към Бахмут. В тази посока Антон показва, че Русия " хвърля доста хора, доста муниции, а военновъздушните сили и артилерията работят там от самото начало ". Засега подразделението му " съумява да се задържи ", акцентира боецът от Пета щурмова бригада.

В петък украински и съветски военни блогъри писаха, че съветските войски са достигнали покрайнините на града.

Но украинският главнокомандващ ген. Олександър Сирски съобщи в събота, че " Часов Яр остава под надзор, всички опити на съперника за пробив на този фронт са се провалили ", макар че градът е сцена на яростни конфликти.

Ръководителят на военната администрация в Часов Яр Сергей Чаус съобщи пред Агенция Франс Прес, че обстановката там в последно време е станала по-опасна.

" Ако преди имаше моменти, в които в града цареше тишина, то в този момент такава няма (...), целият град гори ", сподели той пред Агенция Франс Прес в петък.

Войниците, ранени в Часов яр, в този момент може да се сблъскват със усложнения в приемането на незабавна първа помощ, преди да бъдат евакуирани.

Последната известна клиника за незабавна помощ беше преместена отвън града от съображения за сигурност. Един от нейните лекари съобщи пред Агенция Франс Прес, че екипите за евакуация към този момент не отиват в Часов Яр, където е станало прекомерно рисково.

" Ако се изтеглят ранени бойци, то е с кола ", изяснява 24-годишната лекарка Надя.Тя е виждала бойци, принудени да вървят пешком с часове, " тъй като няма различен излаз от тези позиции ".

25-годишният Сергий, който преди малко се е завърнал от интервенция в покрайнините на града, счита, че в този момент ситуацията е " доста по-тежко ". Войникът от пета щурмова бригада, по прякор " Мопеда ", продължава да търка мощно подпухналите си очи. " Много безпилотни летателни апарати в този момент са в деяние " през деня и нощем, доверява той.

Другарят му Егор счита, че дроновете са станали по-прецизни, което ги прави по-страшни от артилерията. " Дронът продължава да лети, до момента в който не те убие, или пада до теб, с цел да те нарани, до момента в който се появи различен ", разказва 27-годишният боец.

" Първият те сковава, а вторият пада върху теб и те довършва ", прибавя Егор, който показва, че съветските войски употребяват ресурсите си по-рационално, в сравнение с при започване на нашествието в Украйна през 2022 година 21-годишният боец Богдан се съгласява. " Те се учат, учат се, не са глупави... това не е същата войска като през 2022 година ".

Но някои тактики са неизменими, считат бойците, а разрушаването на Часов Яр припомня за предходни борби, водени от руснаците, в които градовете са били изцяло изравнени със земята.

" Те унищожават всичко и по-късно седят сами в руините ", споделя Сергий. Според него завладяването на Часов Яр би означавало усилване на обстрела на хората, които не престават да живеят там.

Около 770 души към момента живеят в града, до момента в който преди войната те са били към 13 000, споделя пред Агенция Франс Прес ръководителят на военната администрация Сергий Чаус.

На десетина километра от града, в Костантиновка, гражданин сподели пред Агенция Франс Прес, че се опасява от настъплението на руснаците.

Седнал на скамейка пред къщата си, Андрий Комаристов съобщи, че няма къде да отиде и би трябвало да се грижи за майка си и възрастните си съседи.

" Каквото и да се случи, те ще садят картофи и ще почистват градините си от бурени. И няма да отидат на никое място ", разяснява той, галейки куче. " Ще си седим тук до края. И в случай че ни ударят, ще ни ударят, това е всичко. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР