Седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата показа, че

...
Седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата показа, че
Коментари Харесай

Здравни специалисти скочиха да бранят родното месо

Седмият годишен отчет на Европейската организация по медикаментите сподели, че българското месо е цялостно с антибиотици. Българската организация по храните изготви собствен документ, съгласно който това въобще не е правилно. " Докладът на Европейската организация третира търговията с антибиотици, а не качеството на месото ", безапелационен бе Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В студиото на " България заран " по телевизия Bulgaria ON AIR Иванов акцентира, че има закон за ветеринарномедицинската активност, който регламентира какъв брой време преди клането би трябвало да се спрат антибиотиците.

Според известния български кулинар Ути Бъчваров евродокладът е следващият удар, с който някой се пробва да накърни българското произвеждане.

" Количеството на изядените салами понижава. Това е реалност. През последните 3 години в България броят на създаваните свине се е вдигнал с 80%. Кого удря количеството свине? Вносителите. Големите играчи на пазара и огромните вериги магазини. Те внасят на ниска цена нискокачествено месо. Месото в Испания е с не по-малко антибиотици. Прясното месо е до 7 дни след заколването на животното, а тук се внасят артикули, които не дават отговор на тези условия. Посткладничното отнасяне на месото е големият проблем за здравето, а не медикаментите ", съобщи Бъчваров.

И добави, че в индустриалното произвеждане стотици, в случай че не хиляди животни, съжителстват на едно място. Те сигурно се третират с някакви химикали, които безспорно са легални, разясни Ути Бъчваров.

Същата теза развиха по НТ националният здравен експерт доктор Ангел Кунчев и доктор Диляна Попова, специалист в Асоциацията на месопреработвателните.

„ Това, че са импортирани и пуснати в продажба несъмнено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно настоявам, че в крайния артикул – месото, антибиотици няма”, съобщи доктор Кунчев.

„ Когато животните са заболели и се постанова да се употребяват антибиотици, има карентен период, през който животните се почистват от тях”, съобщи доктор Попова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР