Седмици наред сметището край Дупница не спира да гори и

...
Седмици наред сметището край Дупница не спира да гори и
Коментари Харесай

Седмици наред сметището край Дупница не спира да гори

Седмици наред сметището край Дупница не стопира да гори и да замърсява въздуха над града. Депото от дълго време е със напълнен потенциал, само че продължава да се употребява поради липса на опция. Проектът за ново хранилище край Джерман към момента е в начална фаза.

Дупница

В адската миризма и задушливия пушек прехраната си търсят десетки роми. Боклуците преливат, само че камионите не престават да натрупат боклуци от града и околните села.

Капацитетът на сметището над Дупница е напълно напълнен, то не може да бъде изгасено тъй като непрестанно тлее.

Причината за непрекъснатото тлеене и горене е, че няма сепарираща апаратура. Това разрешава разбъркване на другите типове боклуци.

Мая Спасова, шеф Дирекция Околна среда, превоз и сигурност в община Дупница: Оттам се получават гнилостни процеси, в резултат на които се отделя метан, и с смес от въздух и по-силен вятър се получава разпалване.
Пушекът отива нормално в Дупница.

Роска: Не толкоз миризма, колкото се усеща и във водата и във въздуха и във всичко. На гърлото чувствам нещо като ме нервира, като ме сърби. Цветанка: Снощи имаше, бях си отворила прозорците и всичко беше.,.. нашия апартамент гледа натам, и беше извънредно, миришеше...
Община Дупница ще може да употребява сметището до края на тази година. Дотогава обаче новото хранилище в Джерман няма да е готово. В момента се търси бунище, което да поеме отпадъците на шестте общини от област Кюстендил.

Красимир Георгиев, зам.-кмет на община Дупница: Ако не осигурим подобен контракт с отговарящи депа или някакъв различен метод не бъде открит за решение на казуса с отпадъците за този интервал от година и година и половина, плановете ни за сепариране и компостиране, които сме входирали и които ще бъдат финансирани с европейски средства, отпадат. Това би било голяма злополука за шестте общини.
До този миг всички запитани общини са отказали помощ за община Дупница. Ако хранилище до края на годината не се откри, то тогава страната ще би трябвало да уточни къде да се извозват боклуците от общината през идната година и половина. Депото в Джерман пък в случай че няма нови митинги би трябвало да бъде приключено едвам през 2019 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР