Седмицата започва с изненадващо намаление на добива на петрол от

...
Седмицата започва с изненадващо намаление на добива на петрол от
Коментари Харесай

Борсов наблюдател: Сериозна промяна на петролния пазар

Седмицата стартира с изненадващо понижение на добива на нефт от ОПЕК+. Водещите производители на суровината ще прибавят още 1.6 млн. барела към към този момент настоящите съкращения от 2 млн. барела дневно. Най-голям принос имат Саудитска Арабия и Русия с по половин милион барела. Балансът на петролния пазар през второто тримесечие е в интерес на производството, тъй като тогава търсенето е най-ниско през годината. Ситуацията ще се промени, с помощта на новите квоти от ОПЕК и усилване на потреблението в Китай, където тласъците се чака да раздвижат икономическата интензивност. Затова реакцията на пазарите беше доста мощна и щатският вид нефт скочи с 5 $ до нивото от 80 $ за барел.

Поскъпването на горивата носи риска от ново забързване на инфлацията по света, само че надали мненията на централните банкери през седмицата ще се концентрират единствено върху тази връзка. Причината е, че към момента вест номер едно е банковата рецесия по света. Ще e още по-голяма изненада, в случай че толкоз рано станем очевидци на завой от нерешителност поради банковата рецесия към нападателно повишаване на лихвите поради скок на петрола. Водещата тематика за седмицата са икономическите данни за бизнесклимата и заетостта в Съединени американски щати. Те няма да покажат отражението на банковата рецесия, тъй като изследванията още не регистрират целия й резултат. Но ще покажат дали щатската стопанска система продължава да се забавя или не.

Търговията на тържищата в Съединени американски щати и Европа последователно ще понижава, поради наближаващия Великден. Ще е забавно да забележим дали ще докара до изключителна динамичност в цените, откакто показателят S&P 500 към този момент на най-високото си ниво от средата на февруари до момента и е над 4100 пункта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР