Седмица след извънредния внос на животоподдържащото лекарство Калимин, то е

...
Седмица след извънредния внос на животоподдържащото лекарство Калимин, то е
Коментари Харесай

Пак издънка: 2000 болни остават без спасително лекарство

Седмица след изключителния импорт на животоподдържащото лекарство Калимин, то е налично единствено в избрани аптеки, работещи със Здравната каса. Това сподели инспекция на БНР в София и Варна по отношение на дефицита на медикамента за пациенти с рядкото заболяване Миастения гравис. В страната към момента има хора, които не са купили нужното им за месеца количество.

Лекарството, което одобряват към 2000 души с Миастения гравис, с цел да дишат свободно, може да се открие в една от огромните вериги аптеки в София. Налично е също в една от веригите във Варна, описа Ирена Нешовска, ръководител на фондация " Миастения гравис ". 

" В други аптеки го няма ", изясни тя и добави, че фондацията е получила сигнали от Стара Загора и други градове, където медикаментът не е разполагаем в аптеките.

Според Нешовска някои пациенти не разполагат с лекарството и други им оказват помощ за сметка на личния си банкет.

" Хора, които пият повече – да речем пет пъти дневно, се лишават от единия банкет, с цел да оказват помощ на различен. Хората, които имат близки и имат опция да пътуват, пътуват до прилежаща страна – Турция, с цел да могат да си го купят и те ". 

За сложното намиране на лекарството са алармирали пациенти при започване на юни. Тогава от фирмата-вносител обяснили на Нешовска, че има усложнения с доставките му. Такава информация е стигнала в здравното министерство в края на месеца, когато бяха подхванати незабавни дейности за обезпечаване на нужните количества. Според министерството краткотрайният дефицит не визира единствено България. От фондация " Миастения гравис " настояват, че в нито една друга страна, член на " ЕвроМиастения ", няма проблем с обезпечаването на животоподдържащия медикамент. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР