Седмица след двете опустошителни земетресения и повече от 1600 вторични

...
Седмица след двете опустошителни земетресения и повече от 1600 вторични
Коментари Харесай

След земетресенията: Милиони деца в Турция и Сирия се нуждаят от спешна хуманитарна помощ

Седмица след двете опустошителни трусове и повече от 1600 вторични труса в Турция и Сирия УНИЦЕФ предизвестява, че милиони деца се нуждаят от незабавна филантропична помощ.

Все още не е явен точният брой на засегнатите деца, само че 4,6 милиона деца живеят в 10-те провинции в Турция, потърпевши от земетресенията, а повече от 2,5 милиона деца живеят в засегнатите региони на Сирия.

„ Децата и фамилиите в Турция и Сирия са изправени пред неописуеми компликации след следствията от тези опустошителни трусове “, съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „ Трябва да създадем всичко по силите си, с цел да подсигуряваме, че всеки оживял освен това злополучие получава животоспасяваща поддръжка, в това число чиста вода, храна, хигиенични и медицински материали, както и поддръжка за детското психологично здраве. Не единствено в този момент, само че и дълготрайно “, добави тя.

Броят на починалите и потърпевши деца при земетресенията към момента не е доказан, само че най-вероятно е от порядъка на хиляди. Официалният сбор на жертвите към този момент надвиши 35 000.

УНИЦЕФ България към този момент стартира акция за набирането на средства в помощ на потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия. Всеки може да поддържа напъните на УНИЦЕФ, като изпрати SMS с текст UNICEF на 1021 и подари 5 лева еднократно (ДДС и такси не се дължат за клиенти на всички мобилни оператори). Дарения могат да се създадат и онлайн на https://dari.unicef.bg/emergency. Част от даренията през трите вечери на благотворителния мини сезон на шоуто „ Като две капки вода за всяко дете “ по NOVA също са предопределени за потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия. Един лев, получен от всяко SMS подаяние, ще бъде пренасочен в помощ на потърпевшите деца и фамилии.

УНИЦЕФ работи непрекъснато, с цел да обезпечи животоспасяваща помощ на засегнатите от земетресенията. Екипите на Детския фонд на Организация на обединените нации са на терен дружно с сътрудници, с цел да доставят филантропична помощ – медицински материали, одеяла, облекла, чиста питейна вода и хигиенични материали, както и да обезпечат безвредни пространства, където децата могат да играят и да се възстановят от травматичните събития, на които са станали очевидци.

Въпреки тези старания, потребностите на засегнатото население са големи, а провокациите са доста. Разрушенията на основни пътища дружно с ниските температури и преваляванията от сняг и дъжд затрудняват достъпа до нуждаещите се и доставянето на нужната помощ. Много от лицата, оказващи първа помощ, и от чиновниците на партньорските организации на УНИЦЕФ са починали, ранени или разселени, а офисите и оборудването са им разрушени изцяло или отчасти.

В идващите дни и седмици УНИЦЕФ ще продължи да работи с сътрудници, с цел да доближи до колкото се може повече деца и фамилии с животоспасяваща помощ.

В Сирия УНИЦЕФ разполага със складирана филантропична помощ в северозападната част на страната, чиито доставки към този момент започнаха. Най-незабавните цели са обезпечаването на достъп до чиста питейна вода и хигиенични материали, които са от основна значимост за предотвратяването на болести в първите дни от рецесията. Общо минимум 6 милиона души в страната са наранени от земетресението. По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) броят на хората, останали без дом в Сирия, може да доближи 5,3 милиона души. УНИЦЕФ прави оценка последствията от земетресенията в съществени водни уреди и работи, с цел да обезпечи чиста вода на разселените фамилии.

Мобилни екипи на УНИЦЕФ дават здравни услуги и храна на нуждаещите се, в това число и на тези във краткотрайни места за заслон. В Алепо УНИЦЕФ обезпечава посредством цистерни 300 000 литра питейна вода дневно за към 20 000 души.

В Турция работата на УНИЦЕФ се концентрира върху закрилата на децата, като обезпечава незабавна психосоциална поддръжка в пространства, подобаващи за деца, прави оценка вредите върху водните уреди и водоснабдителните услуги и потребностите от здравни услуги и храна, доставя зимни детски облекла, одеяла и хигиенични комплекти. Около 1,1 млн. души се намират във краткотрайни приемни центрове в Турция. Много лечебни заведения, учебни заведения и образователни заведения са разрушени. Повече от 2 милиона възпитаници, в това число над 353 000 деца бежанци, са наранени от земетресението.

УНИЦЕФ и Министерството на младежта и спорта в Турция активизираха в допълнение 5000 млади доброволци, с цел да работят дружно с локалните екипи в отговор на филантропичната рецесия. Те ще поддържат други 3000 доброволци, които към този момент работят на терен. УНИЦЕФ и Министерството на фамилията и обществените услуги приготвя закупуването на 1000 спални чувала, 1000 външни акумулатори и 1000 сгъваеми стола за сън, които ще се разпределят в 10-те наранени провинции.

И в Турция, и в Сирия закрилата на децата е голям приоритет за УНИЦЕФ, в това число идентифицирането и събирането със фамилията на разграничени от фамилиите си и непридружени деца и даването на психосоциална поддръжка на деца, които са имали травматични прекарвания.

В Сирия подкрепени от УНИЦЕФ мобилни екипи за протекция на децата в Алепо, Хама и Латакия поддържат разселените фамилии със незабавна психическа помощ, като доближават до 6000 деца и родители.

В Турция УНИЦЕФ приготвя изпращането на спомагателни чиновници в областта на закрилата на детето за даването на психосоциална поддръжка и установяването на пространства за деца посредством Министерството на младежта и спорта и партньорски неправителствени организации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР