Седми блок на АЕЦ Козлодуй“ може да бъде пуснат до

...
Седми блок на АЕЦ Козлодуй“ може да бъде пуснат до
Коментари Харесай

До 2030 година пускат седми блок на АЕЦ“ Козлодуй“?

Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ може да бъде пуснат до 2030 година . В момента американската компания „ Уестингхаус “ прави предпроектно изследване за строителството на седми и осми блок, което би трябвало да приключи през месец март 2024 година .

Това съобщи изпълнителният шеф на централата Валентин Николов пред „ Българска национална телевизия “. Той добави, че през идната пролет ще бъде определен и реализатор на строителните действия посредством оповестяването на търг или посредством провеждането на договаряния . Компанията най-вероятно ще бъде американска или южнокорейска , само че сигурно няма да бъде „ Уестингхаус “.

Инвеститор и притежател на двата нови блока ще е страната , която към този момент е вложила капитал от половин милиард лв..

Очаква се седми и осми блок да създават доста по-голямо количество електрическа енергия от пети и шести – горивото ще бъде с по-дълъг цикъл на изгаряне, плановите годишни поправки ще са през по-дълъг интервал от време , по този начин ще може да се балансира системата .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР