Седемнайсет употребявани тролея - добре поддържани и запазени, ще закупи

...
Седемнайсет употребявани тролея - добре поддържани и запазени, ще закупи
Коментари Харесай

17 тролея за общо 600 000 лева ще бъдат доставени в Русе

Седемнайсет използвани тролея - добре поддържани и непокътнати, ще закупи община Русе до края на лятото. Това разяснява за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на общинското сдружение "Общински превоз - Русе " Александър Георгиев. Пет от тях ще дойдат до края на идния месец от Швейцария. Останалите 12 са с механична рампа за инвалидни и детски колички и ще бъдат закупени от Чехия. Общият размер на инвестицията - за закупуване, доставка и стартиране в употреба, е близо 600 000 лв.. Георгиев даде образец, че цената единствено на един нов тролейбус е към 800 000 лв..

Целта на подмяната е да се подсигури тролейбусният превоз в Русе в идните пет години. Идеята е през това време общината да кандидатства с европроект за доставка на нови тролейбуси, в случай че има подобаваща европейска стратегия. Георгиев напомни, че до момента това не е било сторено, тъй като до септември 2017 година сдружението е било с преобладаващо частно присъединяване. По тази причина е нямало право да кандидатства за европейско финансиране за замяна на транспортните средства.

От края на 2017 година общината закупи 100 % от контрола върху активите на транспортната компания. Георгиев сподели още, че все още Русе разполага с 41 тролея, като 31 от тях са в постоянна употреба. Всички машини са на повече от 30 години - доста амортизирани и постоянно се нуждаят от ремонт.

Той напомни, че през 2015 година по европроект, извоюван от общината, е била сменена главната част от контактната тролейбусна мрежа в града. Каза още, че се създава и нова транспортна скица в Русе, като следва цялостна метаморфоза на публичния превоз. На сесия на Общинския съвет през идния месец ще бъде прегледано и предлагането на кметската администрация за одобрение на подписано съглашение за безплатно даване на консултантски услуги на общината от Европейската капиталова банка. Целта е развиване на публичния превоз в града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР