Седемнадесета дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й

...
Седемнадесета дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й
Коментари Харесай

Как да опазим природата и биоразнообразието: конференция в Русе търси идеи за България и Европа

Седемнадесета полемика, проведена от Българска телеграфна агенция в границите на самодейността й „ Българските гласове  за Европа “

България е една от най-богатите на биологично многообразие в Европа страни, само че съхраняването му е сложено пред провокации. Идеи за опазването на природата и биоразнообразието в България и Европа ще бъдат обсъждани ва конференцията „ Български гласове за Европа: Как да опазим природата? “ на 29 април (петък) в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Русе. Събитието е в границите на самодейността, която Агенцията извършва с поддръжката на Европейския парламент.

Конференцията ще открият евродепутатът Петър Витанов, заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев, кметът на Русе Пенчо Милков, заместник-областният шеф на Русе Людмил Христов и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

„ Европа се доближава до катастрофични промени на климата и по тази причина Европейският съюз избра да тръгне по пътя на смяната и да трансформира Европа в първия екологосъобразен и въглеродно безпристрастен континент. И с цел да може Европа да диша чист въздух и да бъде енергийно самостоятелна, би трябвало да промени своя стопански модел. Да се приказва за екология в Русе е елементарно, само че и отговорно, тъй като Русе беше първият град, който изиска смяната и да диша чист въздух “, сподели за Българска телеграфна агенция евродепутатът Петър Витанов.

Чистотата на въздуха е една от тематиките на конференцията. Ще бъдат обсъждани още европейските политики в опазването на околната среда и биоразнообразието, както и ролята на страната, общините, бизнеса и неправителствения бранш. Акцент ще е опазването на природата в трансграничния район България-Румъния. Ще бъдат показани сполучливи образци – планове за опазването и възобновяване на биоразнообразието, както и начинания за модела „ 3 в 1 “: опазена природа – бизнес – туризъм.

Дискусията ще бъде предавана в обществените мрежи на Българска телеграфна агенция: във фейсбук () и в YouTube:

В конференцията ще вземат участие Цонка Христова – шеф на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Русе, акад. Христо Белоев – ректор на Русенския университет, доцент доктор Елица Петрова-Павлова – шеф на Института по рибни запаси във Варна, Венцеслав Петков – зоолог и организатор в отдел „ Природа “ към Регионалния исторически музей в Русе, Цветан Димитров – съдружие „ Асоциация зелено сирене Черни Вит“, проф. Велизара Пенчева – учител по транспортни науки в Русенския университет и началник на планове с екологична устременост в региона на превоза, Донка Михайлова – кмет на община Троян, доктор Ростислав Кандиларов – съдружие „ Вело Русе “, Калина Бояджиева от WWF, Световен фонд за дивата природа и други.

Събитието се провежда в границите на Конференцията за бъдещето на Европа, на която Българска телеграфна агенция партнира с самодейността си с поддръжката на Европейския парламент.

За повече информация следете уеб страницата на самодейността:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР