Седемнадесет души са арестувани в Куба по подозрения за връзки

...
Седемнадесет души са арестувани в Куба по подозрения за връзки
Коментари Харесай

Куба разби мрежа за набиране на наемници за войната на Русия срещу Украйна

Седемнадесет души са задържани в Куба по съмнения за връзки с хипотетична съветска мрежа за трафик на хора, набиращи мъже за войната в Украйна, оповестиха от Министерството на вътрешните работи, съобщи Агенция Франс Прес.


Кубинското държавно управление заяви по-рано, че работи за разбиването на " мрежа за трафик, която работи от Русия за включване на кубински жители, живеещи там, и даже някои от Куба, във военните сили, участващи във военните интервенции в Украйна ".

Сезар Родригес, който управлява следствието, съобщи по националната телевизия, че " до момента са задържани 17 души ", без да показва националността им.

Той сподели, че един човек е обвинен като " уредник на тези действия ", а други двама са хипотетични вербовчици.

Главната прокуратура съобщи, че правосъдните управляващи преглеждат обвинявания в " трафик на хора, наемничество и враждебни дейности в непозната страна ", които могат да доведат до присъди до 30 години затвор, пожизнен затвор или даже смъртно наказване.

Кубинският външен министър Бруно Родригес уточни на 4 септември, че държавното управление " работи с цялата мощ на закона " против интервенциите за трафик на хора.

Бащата на двама млади мъже, наети от хипотетичната група, се появи по държавната телевизия и съобщи, че единият от синовете му е напуснал Куба през юли, до момента в който другият към момента е на острова и се проверява.

Миналата седмица вестник " Америка ТеВе " в Маями разгласява показанията на двама младежи, които настояват, че са били подмамени да работят дружно с съветската войска на строителни обекти в Украйна.

Друг кубинец споделя пред медията, че се е записал във въоръжените сили на Москва с вярата да легализира статута си в Русия.

В последно време Москва и Хавана ускориха връзките си, като в края на предходната година кубинският президент Мигел Диас-Канел се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин в Москва.

Кубинското държавно управление изрично отхвърля да е съизвършител на Русия в хипотетичния трафик. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР