Седемдесет и шест души – медици, пациенти и друг персонал,

...
Седемдесет и шест души – медици, пациенти и друг персонал,
Коментари Харесай

СЗО: 76 са загиналите при атаки срещу здравни обекти от началото на войната в Украйна

Седемдесет и шест души – медици, пациенти и различен личен състав, са починали при офанзиви против медицински обекти от 24 февруари – началото на войната в Украйна, до 15 юни, заяви СЗО, базирайки се на данни от Системата за наблюдаване на офанзивите против опазването на здравето – Surveillance System for Attacks on Health Care (SSAHC). Общият брой на нападенията е достигнал 295, с изключение на умрелите има и 59 ранени, прецизират от системата.

Атаките са били ориентирани против здравни заведения, медицински превоз, медицински и различен спомагателен личен състав, пациенти, доставки и хранилища.

„ Тези офанзиви лишават хората от незабавно нужни грижи, заплашват доставчиците на здравни услуги и подкопават здравната система “, означават от СЗО. Оттам допълват, че доставката на животоспасяващи колета до труднодостъпни места остава главен приоритет за тях.

Един от всеки 4 души в Украйна е на възраст над 60 години, а въздействието на продължаващата война върху възрастните хора, в това число и върху тези с увреждания, е доста.

Екипите за незабавна здравна помощ не престават да реализират амбулаторни визити, най-често поради инфекциозни болести, преобладаващата част от които са остри респираторни инфекции. Друга основна част от амбулаторните визити е заради контузии, регистрират от СЗО.

По последни данни към 14 юни при близо 78% от пациентите, подали повикване за незабавна помощ, се е наложила евакуация по медицински аргументи от Полша, Молдова, Словакия и Украйна посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз към 13 европейски страни - Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция).

Психо-социалната поддръжка е доста нужна, изключително предвид на увеличението на отрицателните механизми за справяне, включително корист с субстанции и самонараняване, показват от СЗО.

Министерството на здравеопазването на Украйна огласи прогнози, съгласно които 15 млн. души може да се нуждаят от психическа поддръжка и лекуване заради контузия и стрес, свързани с войната. От тези 15 милиона, сред 3 и 4 милиона души евентуално се нуждаят от медикаментозно лекуване. Здравните управляващи в Украйна показват съществени опасения по отношение на дълготрайното влияние на войната в Украйна върху психологичното здраве на хората в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР