Седемдесет и осем елитни български овчарски кучета дефилираха край Петропавловския

...
Седемдесет и осем елитни български овчарски кучета дефилираха край Петропавловския
Коментари Харесай

Заместник-министър Стефан Бурджев откри специализарана изложба на овчарски кучета

Седемдесет и осем елитни български пастирски кучета дефилираха край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите. Специализираната галерия бе публично открита от заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

„ С годините породата Българско овчарско куче се утвърждава освен у нас, само че и в чужбина. Животни от този тип към този момент се отглеждат допълнително от 10 европейски страни и то най-вече поради охранителните им качества. Пожелавам на всички клубове и на профилирания киноложки съюз да развиват и утвърждават тази елитна порода “, сподели Стефан Бурджев при откриването на изложбата.

На особено дефиле бяха показани пред публиката присъстващите клубове от Банкя, „ Сердика “-София, Монтана, Видин, Ботевград, „ Тракия “-Пловдив и кучета европейски и международни първенци за предходната година. В състезанието на изложбата бяха отличени най-хубавите екземпляри Българско овчарско куче в разнообразни възрасти и класове, оповестиха още от министерството. Специализираното ревю е проведено от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в партньорство с асоциацията Българско овчарско куче.

Съборът на овцевъдите се организира от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, Велико Търново. На него са показани 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета, профилирана селскостопанска техника, съоръжение и фуражи. В програмата са включени демонстрации на подготвяне на млечни артикули по остарели и модерни технологии, фермерски надпревари. Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ се организира ревюто на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо, а в зонитe за директни продажби се оферират био храни и питиета.

Събитието съчетава обичайния български занаят – овцевъдството с националната битова просвета и фолклор. Съборът се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на здравеопазването и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР