Седем са обвинени за данъчни престъпления и пране на пари

...
Седем са обвинени за данъчни престъпления и пране на пари
Коментари Харесай

72 ч. арест за тартора на бандата за лекарства

Седем са упрекнати за данъчни закононарушения и пране на пари при схемите за успореден експорт на лекарства


Продължава инспекцията на 30 аптеки и 3 лечебни заведения


Специализираната прокуратура е наложила 72 часа арест на тартора на бандата за успореден експорт на медикаменти Амир Мохамед ал Хусаини. Останалите шестима обвинени остават на независимост против парични гаранции от 20 000 до 50 000 лева Днес или най-късно на следващия ден ще бъде импортирано искане в спецсъда да остави за непрекъснато зад решетките мъжа, който е от разбъркан брак сред сириец и българка.
 Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор, оповестиха какви обвинявания са повдигнати по следствието на аферата с медикаменти. На конференцията бяха и представители на ГДБОП и на организациите по медикаментите и за медицински одит. Снимка: Цветан Томчев Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор, оповестиха какви обвинявания са повдигнати по следствието на аферата с медикаменти. На конференцията бяха и представители на ГДБОП и на организациите по медикаментите и за медицински одит. Снимка: Цветан Томчев
Както писа “Труд ”, проведената незаконна група бе разрушена при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата преди 10 дни. В понеделник и вторник са повдигнати обвинявания на седем от уличените за присъединяване в схемите. Те ще дават отговор за данъчни закононарушения и пране на пари. Задържаният Амир е с условна присъда и обвиняем по още две каузи за сходни действия и съгласно магистратите има действителна заплаха да се укрие или извърши други закононарушения. Сред упрекнатите има двама “известни столични дедесари ”, по думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

“Паралелният експорт на медикаментите не е закононарушение, само че в тази ситуация става дума за нерегламентирания метод, по който групата е групирала медикаментите, които да се изнесат. Ние проверяваме данъчните закононарушения и пране на пари, осъществявани при този реекспорт, като в тази ситуация медикаментите са единствено стоката ”, изясни Гешев. Той отхвърли да разказва в детайли схемите, по които са набирани медикаментите с претекста, че не престават инспекциите в 30 аптеки и 3 лечебни заведения и е допустимо кръгът от обвинени да се разшири, в случай че се окаже, че са взели участие фармацевти и лекари.

Схемите на бандата били няколко, като има и контрабанден импорт на препарати от Турция и преопаковане, изписване през рецептурни книжки на НЗОК, изкупуване на лекарства от аптеки, които нямат право да продават на търговци.

Медикаментите били разнообразни – от инсулин до препарати за онкоболни. Продължава инспекцията на 42 компании, които за предходната година са осъществили експорт на медикаменти за 70-80 млн. лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР