Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните

...
Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните
Коментари Харесай

Гешев: Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е приключена

Седем души на високи равнища в страната са измежду разследваните за корупция от спецпрокуратурата предходната година, сподели основният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос от Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ). Главният прокурор е на чуване в правната комисия в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година Министерство на вътрешните работи да е докладван случай за корупция, в който взе участие лице от високите етажи, регистрира Гешев.

В последните години има редица кавги, по които за обществото няма отговори, няма присъди. Да се събират доказателства е обвързване на прокуратурата и тя управлява следствието, уточни Иванов.

Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е завършена, сподели Гешев.

Сериозен проблем е формалистичният български углавен развой. Наказателният кодекс е стар, той от времето на Тодор Живков, от 1968 година и е негодно оръжие за битка с престъпността, съобщи основният прокурор Иван Гешев на влизане в Правна комисия, заяви Нова телевизия.

По думите му следствието от закриването на спецправосъдието е, че съвсем всеки ден виждаме произшествия и сензитивно повече водачи, ръководещи под въздействието на опиати. " Имам желание когато имам опция да се явявам в Народно събрание. Министерство на вътрешните работи понижи темпа си на работа - за предходната година имаме 30 и 40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата - това значи, че не са разкрити голям брой закононарушения ", акцентира Гешев.

" Сред значимите въпроси за нас са законодателната активност, за които прокуратурата има терзания. Има сериозна заплаха съдът " Антимафия " да докара до последствията на прошка за проведената престъпност, за шпионаж и закононарушенията срещу републиката. Също и корупция по високите етажи и икономическа полиция. Ще засегне и структури като Евроджъст. Притеснени сме от завръщането на всевъзможни типове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението ", показа той.

Според него преди 2 години са били показани експертни оферти - да се лишава МПС на лидер, използвал наркотични субстанции. " От 30 случая годишно са нарастнали на над 3000 досъдебни производства ", разкри Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на депутатите в правната комисия, че е поканен още в понеделник. " За страдание, в поканата липсва тематиката и какво желаят да бъде разисквано. Надявам се, че няма да се получат политически диспути и няма да е начало на предизборна акция, а ще се обсъдят значими въпроси, касаещи българските жители ", разяснява още той.

" Българските жители задават въпроса за какво се квалифицират като непредпазливи случаи като този с Милен Цветков ", добави Гешев и изясни, че би трябвало да има тежки санкции за такива случаи, тъй като това е съзнателно закононарушение. По думите му тези възможни причинители са се сложили в това състояние да не могат да плануват вредата и следствията.

Гешев сподели още, че за прокуратурата е значимо също и разкриването на корупцията по високите етажи на властта.

Според него корупцията по високите етажи на властта е разследване от недобра работа на цялата страна.

По-рано през днешния ден стана ясно, че той носи на депутатите 120 тома с юридическа литература.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР